Foto: Shutterstock
Pirms lielā ziemas miega dārzā vēl daudz darbu jāsteidz izdarīt – pēdējais brīdis iestādīt krūmus un augļu kokus, jānovāc pēdējā raža no esošajiem un jāstāda pavasara sīpolpuķes.

3. oktobris

Sakņu diena. Novāc sakņaugus. Dārzeņu dobes, kur nav iesēts zaļmēslojums, uzrok un sekli iestrādā kompostu vai kūtsmēslus.

Vieglās, smilšainās augsnēs mēslošanu atliek uz pavasari. Pievakarē no dārza verandā vai siltumnīcā ienes fuksijas, kamolbegonijas, pelargonijas.

Stāda ziemas ķiplokus, kā arī kokus un krūmus.

4. oktobris

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Stāda tulpes, narcises un citas pavasara sīpolpuķes. Uzziedināšanai ziemā vai agrā pavasarī paredzētās tulpes iestāda un sīpolus apsakņo +9 °C, vēlāk temperatūru vajadzēs pazemināt līdz +5 °C.

Pārstāda un dala ziemcietes. Eksotiskus un slikti ziemojošus augus pārstādīt un dalīt tagad nevajag. Novāc gladiolu sīpolus, apgriež apsalušos dāliju stublājus un norok gumus.

Lasa ogas, novāc ābolus, bumbierus un arī ķirbjus, ja tie vēl palikuši dārzā. Konservē, gatavo ievārījumus, spiež sulas.

5.–7. oktobris

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Laista augus gan telpās, gan āra stādījumos. Kārtīgi aplaista rododendrus un dekoratīvos skuju koku stādījumus, it īpaši jaunos. Tad augi labāk pārziemos un mazāk cietīs no saules un sala bojājumiem februārī un martā.

Ievāc baldriānu, kalmju, ālantes un citu ārstniecības augu saknes.

Plēves siltumnīcās un dobēs zaļmēslojumam sēj rudzus. Vāc un kompostē lapas.

8.–10. oktobris

Foto: Shutterstock

8.-9. oktobris – augļu dienas.

Lasa ogas un novāc augļus.

Ražu liek glabātavās vai gatavo ievārījumus, spiež sulas, kaltē. Novāc un skābē kāpostus.

Tautas ticējums vēsta, ka jaunā Mēnesī skābēti kāposti labi glabāsies un būs kraukšķīgi. Stāda krūmogulājus un vasaras avenes.

Foto: Shutterstock

10. oktobris – sakņu diena.

Apstrādā zemi. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus.

Novāc palikušos sakņaugus – bietes, burkānus, pastinakus, kāļus, melnsaknes, mārrutkus un melnos rutkus.

Kurinot krāsnis ar malku, vāc pelnus augu mēslošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!