Foto: Shutterstock
Tā kā augusta pēdējā diena ir dārza darbiem nelabvēlīga, tad tā vietā var bez sirdsapziņas pārmetumiem nodoties atpūtai un pēdējās vasaras dienas baudīšanai, taču jau ar pirmo septembri dārza darbi turpinās un katrai dienai ir savi piemērotāki darbi.

31. augusts.

Foto: Shutterstock

Dārza darbiem ne visai labvēlīga diena. Ar sēšanu un stādīšanu nevajadzētu aizrauties. Ja nepieciešams, vakarā laista un mulčē augus. Appļauj nezāles un nocērt nevietā augošus krūmus. Cenšas ierobežot rūsas izplatību piparmētrām, ālantēm, kāršrozēm un citiem augiem. Vāc ataugušas, bet neziedošas nātres, no tām un tauksaknēm, gurķumētrām gatavo augu vircu, ar ko augus varēs spēcināt vēl šoruden vai pataupīt līdz pavasarim.

1. septembris.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu diena, bet vakara stundas ne pārāk labvēlīgas dārza darbiem. Laistīt labāk rīta pusē. Brīvajos zemesgabalos sēj zaļmēslojuma augus, piemēram, lapu sinepes, eļļas rutkus, kas diezgan īsā laikā dod zaļo masu, un to vēl rudenī iestrādā augsnē. Vienīgi jāatceras, ka pēc krostziežiem šajā vietā nākamgad nevarēs audzēt kāpostus un rutkus. Sēj arī rudzus zaļmēslojumam, ko vai nu iestrādā augsnē rudenī, vai atstāj līdz pavasarim.

2.–3. septembris.

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Lasa ogas. Novāc ābolus, bumbierus, plūmes, tomātus, gurķus, kabačus, ķirbjus, zirņus un pupas. Vāra ievārījumus, konservē, saldē, skābē, spiež sulas, kaltē augļus un dārzeņus. Ievāc augu sēklas. Novērtē situāciju augļu dārzā, iespējams, ka zem zariem nepieciešams likt balstus, lai tie nelūztu no augļu svara.

4.–6. septembris.

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Novāc kartupeļus, burkānus, sīpolus, ķiplokus un citus sakņaugus. Apstrādā zemi. Mēslo ar kompostu zemeņu stādījumus, citus ogulājus un puķu dobes. No augu atliekām gatavo jaunu komposta kaudzi. Labākai mikroorganismu darbībai un straujākai trūdēšanai nedaudz pievieno jau gatavo kompostu.

7. septembris.

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Zied asteres, gladiolas, dālijas un citas rudens puķes. Jāpriecājas par to skaistumu un vienlaikus jāuzmana, vai neparādās kādas nopietnas saslimšanas pazīmes. Ja tā, slimie augi jāiznīcina, lai infekcija neizplatītos tālāk. Gatavo vietu vai arī jau stāda sīpolpuķes, tostarp lilijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!