Foto: Shutterstock
Dārza darbi pirmajā jūlija nedēļā birst kā no pārpilnības raga - jāvāc ārstniecības augi tējām, jāaprūpē rozes, siltumnīcā augošos augus un jāgatavo krājumi ziemai no nogatavojušajiem augļiem un ogām.

4. jūlijs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sēšanai, stādīšanai un augu veidošanai nelabvēlīga diena. Rušina un ravē stādījumus. Apkaro kaitēkļus, ja tādi parādījušies. Apstrādā zemi papuvēs.

5. jūlijs

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Vāc sezonas ārstniecības augus – liepziedus, pelašķus, asinszāles u.c. Griež zarus pirtsslotām. Lasa ogas un gatavo ievārījumus. Pļauj nātres un gatavo augu vircu. Šim nolūkam derēs arī tauksaknes un strutenes laksti, nopļautā mauriņa zāle. Veic korekcijas puķu dobēs, noraktās pavasara sīpolpuķes aizstājot ar samtenēm, leduspuķēm vai ko citu. Pavairo puķes ar spraudeņiem. Lai vasaras puķes krāšņi ziedētu, izkniebj sēklaizmetņus.

Lai ziemcietes izskatītos glīti un labi sagatavotos ziemošanai, izgriež vecās ziedkopas. Sēj dobēs studentu neļķes, naktssveces un citas divgadīgās puķes nākamajai vasarai. Rozēm nogriež noziedējušos ziedus un mežeņu atvases. Pārstāda narcises un sīkās sīpolpuķes, arī vēlziedes. Stāda rudenī ziedošos krokusus, kā arī ūdensrozes. Apsakņo pelargoniju spraudeņus.

6. jūlijs

Lapu diena. Rudens ražai sēj rukolu, dilles, mizunu, salātus un spinātus. Stāda čemuru sīpolus lociņiem, arī agro šķirņu galviņkāpostus un ziedkāpostus. Apgriež skābenes un maurlokus. Pļauj zālienus. Sēj zaļmēslojumam eļļas rutkus vai baltās sinepes. Apkopj kāpostus, ziedkāpostus, kolrābjus, regulāri tos aprušinot un nodrošinot pietiekami daudz mitruma. Kāpostu balteņa radītos kaitējumu var samazināt, nolasot no kāpostu lapām kaitēkļa oliņas un kāpurus.

7.–8. jūlijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Lasa ogas. Novāc gurķus un tomātus. Gatavo ievārījumus, skābē, konservē. Vāc ārstniecības augus. Tomātus aplaista ar Trihodermīnu, spēcina ar nātru vircu un/vai tīruma kosu novārījumu, turpina uzsiet un izlauzt pazarītes. Veido gurķus. Siltumnīcās izliek dzeltenos vairogus baltblusiņu notveršanai. Vācot ražu, veido vainagus ķiršiem. Salasa kritušos ābolus, arī kaitēkļu bojātās agrās plūmes Sakopj noražojušos zemeņu stādījumus, ravē, apgriež stīgas. Ja paredzēts iegūt stādus, atstāj 2–3 spēcīgus jaunos augus un stīgas saīsina.

9. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai ne pārāk labvēlīga diena. Taču ravēt un rušināt drīkst. Appļauj nezāles. Kontrolē slimību un kaitēkļu attīstību.

10.–11. jūlijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Rok agros kartupeļus, bet ražīgos un veselīgākos cerus atstāj nākamā gada sēklai. Sīpolus piebaro ar pelnu ūdeni. Retinot burkānu dobes, lielākos izrauj, bet pārējos aprušina. Pavairo augus ar nobriedušiem spraudeņiem. Sēj rudens šķirņu redīsus. Sakārto komposta kaudzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!