Pavasaris šogad bija vēls, vēss un lietains. Traucēja arī salnas, tāpēc dārzkopju darbi varētu būt aizkavējušies.

6. jūlijs. Ziedu diena.

Foto: Shutterstock

Zāļu tējām vāc liepziedus, asinszāli un mārsilu. Raudene noderēs gan veselīgām tējām, gan kā garšviela. Iepriekš sagatavotā dobē, labāk ēnainā vietā, dēstiem sēj divgadīgās puķes. Rozēm un citām puķēm nogriež noziedējušos ziedus. Tad augi netērēs spēkus sēklu nogatavināšanai, ziemcietes labāk sagatavosies ziemai, bet vasaras puķes turpinās krāšņi ziedēt. Lilijas miglo pret pelēko puvi. Ja nepieciešams, gladiolas, dālijas un citas puķes piesien pie balstiem. Pēc noziedēšanas var apgriezt veigelu krūmus, ja tos vajag veidot. Apcērp dzīvžogus. Sien pirtsslotas. Lasa ogas un gatavo ievārījumus, kompotus, sulas. No nātrēm un tauksaknēm gatavo jaunas raudzējumu porcijas dārza mēslošanai.

7.–9. jūlijs. Lapu dienas.

Foto: Shutterstock

Šajā laikā nav ieteicams vākt un pārstrādāt ziemai augļus un ogas. Sausā laikā laista dārzu. Sēj dažādus salātus un dilles, arī vasaras portulaku. Tas ir viens no retajiem augiem, kas palīdz paaugstināt zemu asinsspiedienu. Ievāc kressalātu sēklas. Appļauj zālienu, lai tas ātri ataugtu, apgriež slikti sakuplojušus dzīvžogus. Pavairo augus ar lapainiem spraudeņiem. Mēslo augus. Nopļauto zāli kā zaļmēslojumu un mulču klāj uz augsnes gurķu, kabaču un ķirbju dobēs, arī lauka tomātu stādījumos. Tā noderēs arī plēves siltumnīcās, jo būs mēslojums un mazāk dīgs nezāles. Apgriež skābenes un maurlokus, lai tie ataugtu un atkal būtu maigi un garšīgi.

10.–11. jūlijs. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Ja esat pratuši stādiem nodrošināt siltumu un labus apstākļus, jau varat vākt gurķu, sviesta pupiņu, zirņu, kabaču un pat tomātu ražu. Lasa ogas. Šajās dienās to visu var arī pārstrādāt – vārīt ievārījumus, skābēt un konservēt. Ja ir iespēja un vēlme, var pat ieskābēt agro kāpostu porciju. Tomātiem izlauž pazarītes un nogriež daļu lapu. Apskata augļu kokus. Ja aizmeties daudz augļu, tos retina. Vācot ķiršu ogas, kokiem vienlaikus var izgriezt zarus, veidot vainagu. 11. jūlija pēcpusdienā ravē un retina burkānus. Tie jau paaugušies, lielākos var apēst, bet atlikušos aprušināt, lai sakņu augšgals būtu aprausts ar augsni.

12. jūlijs. Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena.

Ravē dārzu, appļauj nezāles. Ja nepieciešams, apkaro kaitēkļus. Sakārto pagrabus. Diena nav labvēlīga, lai vāktu ražu ilgstošai uzglabāšanai, tāpēc dārzeņus un ogas vāc tikai ikdienas patēriņam.

13. jūlijs. Sakņu diena.

Kad agrie kartupeļi noziedējuši, izlases veidā var rakt bumbuļus. Nākamā gada sēklai tie vēl nederēs, jo miziņa ir pārāk plāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!