Foto: Shutterstock

Dārza darbu kalendārs vēsta, ka no 6. līdz 13. jūnijam dārzā attiecīgās dienās jāstāda vasaras puķes, jāizstāda laukā ķirbjus un tomātus, jāsēj cukurzirņi, burkāni un citas saknes, tāpat nedrīkst aizmirst par esošo dobju sakopšanu.

6. jūnijs

Ziedu diena. Stāda vasaras puķes. Sprauž ziemciešu puķu (flokšu, mārtiņrožu u.c.), kā arī dekoratīvo krūmu spraudeņus, iepriekš gan novērtējot, vai tie ir pietiekami nobrieduši. Vāc ārstniecības augus. Norok sniegpulkstenīšu, krokusu, scillu, dzelteno narcišu un agri ziedošo tulpju sīpolus. Pļauj nātres un tauksaknes augu vircas gatavošanai.

7. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīga diena. Ravē, pļauj nezāles.

Šeit atradīsi noderīgus padomus ar desmit izplatītākajām nezālēm un to apkarošanu dārzā.

8.–9. jūnijs

Lapu dienas. Stāda kāpostus. Sēj salātus, garšaugus, skābenes. Pļauj zālienus, apgriež skābenes un maur­lokus. Laista augus. Pavairo augus ar lapainiem spraudeņiem. Dārzā sēj kolrābjus, lapu salātus un galviņsalātus, dilles. Sadala un pārstāda pārāk biezi saaugušos maurloku cerus. Sēj salātu cigoriņus.

10.–11. jūnijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Pēdējais laiks izstādīt paliekošā vietā ķirbjus un lauka tomātus. Vēlākai ražai sēj cukurzirņus un sviesta pupiņas. Apkopj tomātus un gurķus, tos piesien vai pietin pie balstiem. Izlauž pazares. Novāc zemenes, rabarberu kātus, gatavo tos uzglabāšanai.

Īsi pirms vīnogulāju ziedēšanas tiem izgriež liekos dzinumus, kas nedos ražu, bet augļ­zariem var nokniebt galotnes. Ja augļu kokiem pārmērīgi daudz augļaizmetņu, tos retina. Pēc augļu koku apzāģēšanas pavasarī izaugušos mīkstos dzinumus, kas atkal varētu veidot sabiezinātu vainagu, apgriež.

12.–13. jūnijs

Sakņu dienas. Sēj burkānus, galda bietes, kāļus, rāceņus rudens ražai. Kāļus un bietes var stādīt ar dēstiem. Retina jaunās bietītes. Apkārt sīpoliem apkaisa pelnus un tad tos sekli ierušina zemē. Vago, aprušina agros kartupeļus, turklāt tos vēl var pagūt iestādīt. Stāda konteineros audzētos košumkrūmus un kokus. Sēj zālīti no jauna veidotajos mauriņos. Pavairo augus ar spraudeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!