Foto: Shutterstock
Līdz ar marta sagaidīšanu, aktuāli kļūst dārza darbi, kas pamazām jāsteidz padarīt katra mājās.

7. marts. Sakņu diena.

Sēj dēstiem sīpolus, sakņu selerijas, segtajās platībās – redīsus, burkānus. Ja laika apstākļi labi un zeme apžuvusi, izlīdzina grambas zālienos, planē nogāzes, ierok sētām stabus.

Pagrabā pārbauda, kā glabājas kartupeļi un citi sakņaugi. Vēsā, bet gaišā vietā liek diedzēt agros kartupeļus, ko plānots stādīt 30. aprīlī vai 1. maijā. Agri iestādīti kartupeļi straujāk attīstīsies un mazāk slimos.

8. marts. Ziedu diena.

Vāc tējām un uzlējumiem bērzu, apšu, papeļu un priežu pumpurus, lazdu mizas. Apgriež un veido ziedošos dekoratīvos krūmus – veigelas, klinšrozes, jasmīnus un citus. No glabātavām izņem, šķiro un tīra gladiolu, monbrēciju, galtoniju un citu puķu sīpolus.

9.–10. marts. Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas

Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Apgriež dzīvžogus, dekoratīvos krūmus un ogu krūmus. Pārskata un sakārto darbarīkus. Novērtē dārza būves un novāc savu laiku nokalpojušās. Ja neapkurināmajās siltumnīcās vēl nekas nav iesēts un iestādīts, tās dezinficē. Visvienkāršāk ir segumu un konstrukcijas mazgāt ar kālija permanganāta vai zaļo ziepju šķīdumu, var izmantot arī saimniecības ziepes.

11. marts. Lapu diena.

Sēj dēstiem puravus. Liek diedzēties sīpolus lokiem. Segtajās platībās sēj stādiem salātus, kressalātus, lapu sinepes, spinātus, dilles un rabarberus. Ja sniegs nokusis, maurlociņiem, skābenēm vai dažiem rabarberiem uzliek plēves segumu, tos nedaudz pasteidzinot. Laista un mazgā telpaugus. Griež vītolu zarus šo koku pavairošanai. Stāda mežu.

12.–13. marts. Augļu dienas.

Sēj dēstiem papriku, tomātus, baklažānus, gurķus. To dīgšanai mēģina nodrošināt ap +25 °C temperatūru. Sējot tomātus, ko paredzēts audzēt neapkurināmās siltumnīcās, pastāv risks, ka dēsti līdz izstādīšanai var pāraugt.

Griež potzarus augļu koku potēšanai. Veido un izgriež vecos zarus krūmogulājiem, upenēm, jāņogām, ērkšķogām, kā arī pagājušā gada kazeņu dzinumus, jo no sala vairs nav jābaidās. Svētdienas pēcpusdienā, kad sākusies sakņu diena, sēj redīsus agrai ražai.

14. marts. Sakņu diena.

Ja laika apstākļi piemēroti un zeme apžuvusi, sāk to apstrādāt. Stāda mežu un dzīvžogus. Veido jaunas komposta kaudzes. Liek diedzēties agro kartupeļu šķirnes. Pārskata pagrabā esošos sakņaugus un atlasa bojātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!