Foto: Shutterstock
Saulainais laiks tā vien mudina doties dārza darbos, lai ar jaunu sparu sāktu rosīties pa puķu dobēm!

25. līdz 26. marts – lapu dienas

Sēj salātus un garšaugus, dēstiem puravus un kāpostus. Vēl var paspēt iesēt rabarberus. Piķē un pārstāda agrāk iesētos salātu, kāpostu, puravu, lapu un kātu seleriju dēstus. Laista, mēslo, ja nepieciešams, pārstāda telpaugus. Stāda kokus un krūmus, īpaši skujkokus. Nolīdzina negludumus zālienos, mēslo, kaļķo, piesēj tukšumus tajos. Sagatavotās dobēs uz augsnes sēj kumelītes, baldriānus, asinszāli.

  • Šeit varēsi izlasīt, kāpēc vajadzīga kaļķošana un kā to pareizi darīt. Savukārt šajā rakstā vari gūt noderīgus padomus bioloģisku dārzeņu sēšanai, bet šeit uzzini, kā izaudzēt kraukšķīgus un gardus salātiņus.

27. līdz 28. marts – augļu dienas

Laiks piķēt un pārstādīt tomātu, paprikas, fizāļu un baklažānu stādus. Vēl nav par vēlu iesēt dēstiem atklātā laukā audzējamo šķirņu tomātus, līdz stādīšanai dobēs zem klajas debess tie paspēs izaugt. Sēj melones un gurķus, ja vien iespējams nodrošināt to augšanai vajadzīgos apstākļus. Apgriež krūmogulājus: upenes, jāņogas, ērkšķogas. Veido vainagus ābelēm un bumbierēm. Mēslo augļukokus. Ja laika apstākļi piemēroti un stādi sagatavoti, stāda augļukokus un ogulājus.

29. līdz 30. marts – sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas

Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Apstrādā zemi gan segtajās platībās, gan atklātā laukā, ja vien tā nav pārmitra. Izkliedē uz augsnes kaļķojamos materiālus, ja nepieciešams uzlabot augsnes skābumu, kā arī lēni šķīstošos fosforu un kāliju saturošos mēslošanas līdzekļus augļukoku, ogulāju, ziemciešu stādījumos un zālienos. Sekli irdina augsni ķiršu un plūmju apdobēs. Grābj lapas un veic citus sakopšanas darbus.

  • Kādi ir pirmie pavasara darbi pēc ziemas miega, lūko šeit.

31. marts – sakņu diena

Apstrādā augsni. Sēj redīsus un burkānus. Šķiro un liek diedzēties kartupeļu sēklu. Sēj dēstiem sīpolus. Vietās, kur zemes virskārta apžuvusi, sēj melnsaknes, pastinakus, sakņu pētersīļus un agros kartupeļus. Stiprina daudzgadīgos augus ar pavasarim atbilstīgu mēslojumu un ielabo augsni ar piemērotu kaļķojamo materiālu.

  • Padomus, kā izaudzēt īpaši gardus un kraukšķīgus redīsus, lūko šeit. Savukārt šajā rakstā varēsi apskatīt kraukšķīgāko redīsu šķirņu sarakstu.

1. aprīlis – ziedu diena

Atbrīvo no pieseguma rozes un citus sala neizturīgos augus (iepriekš gan jāieklausās laika prognozē, vai tuvākajās naktīs nesola krasu temperatūras pazemināšanos). Vāc drogām sezonas ārstniecības augus. Mēslo pavasara sīpolpuķes. Apgriež vasarā ziedošos košumkrūmus un egļu dzīvžogus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!