Foto: Shutterstock
Ziema ik pa laikam vēl liek par sevi manīt, bet sniegs neattur no rosīšanās pie dārza darbiem! Turklāt – saulainās dienas ir radītas tam, lai padarbotos daiļdārzā, uzfrišinot augļu kokus, dekoratīvos kokus vai puķu dobes.

11. marts – augļu diena

Sēj dēstiem papriku, tomātus, baklažānus, fizāļus. Retina un apgriež krūmogulājus: jāņogas, upenes, ērkšķogas. Veido vainagus vecām ābelēm. Ja rudenī nav paspēts, sakārto aveņu stādījumus, savāc nokaltušos, kā arī izgriež vārgos un īsina pārlieku garos dzinumus. Izvāc no dārza mumificējušos augļus, ja tādi atrodami, tos sadedzina vai aprok. Atbrīvo augļukoku stumbrus no ķērpjiem un sūnas. Griež potzarus kokiem.

12. līdz 13. marts – sakņu dienas


Uzrok siltumnīcā zemi. Sēj dēstiem sakņu selerijas un sīpolus, segtajās platībās redīsus, ja platība atļauj, agrai ražai arī burkānus. Izkliedē uz augsnes kaļķojamos materiālus. Šķiro un liek gaismā diedzēties agro šķirņu kartupeļus.

  • Šajā un šajā rakstā vari izlasīt plašāk par redīsu šķirnēm un to audzēšanu. Savukārt šeit vari izlasīt visu par kartupeļu diedzēšanu, audzēšanu, kā arī uzzināt kartupeļu šķirņu sezonas jaunumus.

14. marts – ar sēšanu un pārstādīšanu šajā dienā labāk nenodarboties

Nav ieteicama arī vainagu veidošana, jo griezumu brūcēs var iekļūt infekcija. Taču var novākt nevietā augošus kokus un krūmus cerībā, ka tiem nepietiks spēka ātrai ataugšanai.

  • Kā pareizi veidot augļu koku vainagu, lasi šeit, bet šajā rakstā atradīsi noderīgus ieteikumus augļkoku un dekoratīvo koku kopšanai pavasarī. Savukārt šeit varēsi uzzināt, kā pareizi izgriezt vecos zarus un veidot vainagu.

15. līdz 16.marts – ziedu dienas

Sēj dēstiem vasaras puķes, piķē un pārstāda agrāk sētās. Liek diedzēties kannas un begonijas. Pārskata gladiolu sīpolu krājumus, izvāc bojātos. Liek diedzēties gladiolu vairsīpoliņus. Sagatavotās dobēs uz augsnes sēj kumelītes un asinzāli.

17. marts – lapu diena

Laista un mitrina lapas telpaugiem. Sēj dēstiem lapu un kātu selerijas, puravus, rabarberus, siltumnīcās salātus, dilles, rukolu, pakčoi, mizunu, lapu sinepes. Stāda kokus mežos un parkos.

  • Šeit vari gūt noderīgus padomus bioloģisku dārzeņu sēšanai martā, bet šeit uzzini, kā izaudzēt kraukšķīgus un gardus salātiņus.

18. marts – augļu diena

Piķē un pārstāda paprikas, tomātu, fizāļu un baklažānu stādus. Sēj tomātus. Vēl nav par vēlu iesēt papriku, ja tas nav izdarīts.

  • Šeit varēsi izlasīt kļūdas, ko nereti cilvēki pieļauj tomātu audzēšanā, kā arī ļoti vērtīgas nianses, lai izaudzētu ideālus dēstus, kas dotu lielisku tomātu ražu.

Dārza darbos liels palīgs būs arī šis raksts, kurā varēsi izlasīt ieteicamās sējas dienas 2019. gada pavasarī. Savukārt šajā rakstā vari izlasīt laika zīmju vērotāja Viļa Bukša novērojumus un ieteikumus, kuras dienas šopavasar būtu labvēlīgākās sējas darbiem, bet šajā rakstā vari noskaidrot, vai ir vērts sekot populārajiem dārzu darbu kalendāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!