Foto: Shutterstock
Klāt jau aprīlis, kas dārza darbiem ir īpaši rosīgs mēnesis – jāsēj, jāstāda, jāapgriež košumkrūmi un augļukoki, kā arī jāierīko jaunas dobes!

1. līdz 2. aprīlis – ziedu dienas

Atbrīvo no pieseguma rozes un citus salneizturīgos augus (operatīvajās laika prognozēs gan jāieklausās vai tuvākajās naktīs nesola krasu temperatūras pazemināšanos). Vāc drogām sezonas ārstniecības augus. Mēslo pavasara sīpolpuķes un ziemcietes. Apgriež vasarā ziedošos košumkrūmus, lapukoku un egļu dzīvžogus. Pavairo ziedošos augus ar spraudeņiem.

  • Šeit vari aplūkot krāšņākos košumkrūmus, kurus iesaka Latvijas stādu audzētāji.

3. līdz 4. aprīlis – lapu dienas


Laista, mēslo, mitrina un mazgā lapas telpaugiem. Sēj salātus un lapu garšaugus, stādiem rabarberus. Stāda kokus un krūmus. Sēj zālienus, kā arī dēstiem puravus un kāpostus, ja vieta sagatavota, dobēs skābenes un lapu pētersīļus. Mēslo zālienus, sīpolpuķes un ziemcietes.

  • Kā pēc ziemas sakopt savu mauriņu, atbrīvot to no sūnām un pareizi sēt, lasi šeit.

5. aprīlis – sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena


Veic dažādus kopšanas darbus un sagatavo augsni sēšanai un stādīšanai. Mēslo augus.

6. līdz 7. aprīlis – augļu dienas


Potē augļukokus, veido vainagus. Stāda augļukokus un ogulājus. Sēj dēstiem arbūzus, melones, gurķus, ķirbjus, bet atklātā laukā zirņus un pupas agrai ražai.

  • Kā pareizi sēt un audzēt gurķus, lūko šajā rakstā. Savukārt šeit vari izlasīt pieredzes stāstu, kā uz betona plāksnēm izaudzēt brangas melones.

8. aprīlis – sakņu dienas


Apstrādā zemi. Stāda kokus un krūmus. Sēj redīsus, burkānus, pastinakus, melnsaknes, sīpolus.

  • Padomus, kā izaudzēt īpaši gardus un kraukšķīgus redīsus, lūko šeit. Savukārt šajā rakstā varēsi apskatīt kraukšķīgāko redīsu šķirņu sarakstu, bet šajā rakstā vari gūt noderīgus padomus bioloģisku dārzeņu sēšanai, bet šeit uzzini, kā izaudzēt kraukšķīgus un gardus salātiņus.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!