Foto: Shutterstock
Vēl pirms aukstajiem ziemas mēnešiem jāsteidz izdarīt pēdējie darbi dārzā un pagalmā.

1. oktobris – sakņu diena

Novāc burkānus, bietes, sakņu selerijas, kāļus un citus sakņaugus, arī kartupeļus un vasaras ķiplokus. Norok gladiolu sīpolus. Apstrādā un mēslo zemi. Stāda kokus un krūmus. Veic labiekārtošanas darbus, kas saistīti ar augsni, nogāžu planēšanu, celiņu klāšanu, sētu stabu ierakšanu. Veido komposta kaudzes no augu atliekām.

2. līdz 3. oktobris – ziedu dienas

Novāc augļus un ogas. Spiež sulas, gatavo ievārījumus, konservē. Griež materiālus floristikas darbiem. Stāda, dala un pārstāda peonijas un citas vasarā ziedošās ziemcietes. Stāda narcises, tulpes un citas pavasara sīpolpuķes. Nes telpās istabas puķes un pārziemināšanai paredzētas fuksijas un pelargonijas. Norok gladiolu, galtoniju un monbrēciju sīpolus.

  • Kā pārziemināt populārākās vasaras puķes paša spēkiem, lai tās atkal nākamgad priecētu ar savu krāšņumu, lasi šeit. Savukārt ieteikumus peoniju pārstādīšanai vari izlasīt šajā rakstā.

4. līdz 6. oktobris – sēšanai un stādīšanai ne īpaši labvēlīgas dienas

Apstrādā un mēslo zemi. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Izvāc no siltumnīcām noražojušos augus, savukārt no augļu dārziem bojātos augļus, nolauztos zarus, balstus, ja tādi bijuši.

7. oktobris – augļu diena

Novāc vēlo šķirņu augļus un ogas. Stāda augļukokus un ogulājus. Gatavo ievārījumus, konservē, spiež sulas.

8. oktobris – sakņu diena

Apstrādā un mēslo augsni. Stāda kokus un krūmus. Sēj zaļmēslojumam rudzus gan atklātā lauka dobēs, gan siltumnīcās. Augu atliekas sakārto komposta kaudzēs. Mēslo ar gatavo kompostu puķu dobes un ogulājus. Novāc sakņaugus. Stāda ziemas ķiplokus.

  • Šajā rakstā vari izlasīt profesionāļu ieteikumus labai ziemas ķiploku ražai, kā arī padomus ķiploku stādīšanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!