Dārza darbu kalendārs no 8. līdz 15. jūnijam ietver gana daudz pienākumu, kas jāpaspēj izdarīt līdz saulgriežiem, tāpēc šis apkopojums noteikti kalpos kā palīgs.

8.–9. jūnijs. Ziedu dienas.

Apkopj rozes, lilijas. Ja puķēm uzmetušies kaitēkļi, tos nolasa un iznīcina. Ja rožu nav daudz, katru rītu var nolasīt zāģlapseņu kāpurus. Ja uz lilijām sēž sarkanās vaboles, kas iecienījušas grauzt lapas, tās nospiež, jo vēlāk, kad izšķilsies kāpuri, būs lielāki bojājumi. Apgriež forsītijas un citus jau noziedējušos dekoratīvos krūmus, kā arī dzīvžogus. Priekšpusdienās vāc ziedošos ārstniecības augus – rasaskrēsliņus, vīgriezes, kumelītes un pļavas āboliņu. Griež pirmās pirtsslotas, gatavo uzglabāšanai rabarberu kātus. Ravē, pļauj nezāles. Mēslo puķes.

10. jūnijs. Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Gatavojoties vasaras saulgriežiem, sakopj dārzu. Ja zeme pārāk mitra, to irdina un nezāles ravē rīta pusē, lai dienā apžūst. Ja zeme sausa, irdina vakaros, un naktī tā uzņems apkārtējo mitrumu. Sausuma periodā augsni var mulčēt, tādējādi saglabājot mitrumu. Appļauj nezāles.

11. jūnijs. Ziedu diena.

Apskata kāpostu stādījumus, kur, iespējams, jau parādījušies kaitēkļi. Tos atbaidīs starp kāpostiem iesētais koriandrs. Iesaka starp kāpostiem audzēt arī balto āboliņu. Ja kāpostu balteņu tauriņi vēl nav paspējuši zem lapām sadēt oliņas, augiem uzklāj balto agrotīklu. Vēl var stādīt vidēji vēlos kāpostus, sēt lapu kāpostus un ziedkāpostus rudens ražai. Sēj endīvijas, arī rukolu un dilles. Ievāc garšaugu un ārstniecības augu lakstus. Appļauj iesētos zālienus, lai veidojas blīvs zelmenis, sēj jaunus zālienus. Apgriež pavasarī stādītos dzīvžogus, lai tie labi sakuplotu. Augiem dod papildmēslojumu, laista.

12.–14. jūnijs

Ja esam pratuši pasargāt zemenes no pavasara salnām, īstajā laikā uzlikuši agrotīklu vai audzējuši zemenes zem plēves vai stikla seguma, varam vākt pirmo ražu. Noteikti jāsalasa un jāizvāc puvušās ogas, lai puve neizplatās tālāk. Lai ogas lietus laikā nenosmērētos ar augsni, vislabāk zem tām paklāt salmus. Kaut gan agrāk par zemenēm ienākas ēdamie sausserži, tomēr garšas ziņā zemenes ir pārākas. Veido gurķus un tomātus segtajās platībās – izkniebj pazarītes, piesien utt. Mēslo tos ar sagatavotajiem raudzējumiem un citiem līdzekļiem. Tomāti un gurķi regulāri jākopj ne tikai augļu dienās, bet arī pārējā laikā, vismaz ziedu dienās. Vāc un uzglabāšanai gatavo rabarberu kātus.

14.–15. jūnijs. Sakņu dienas.

Sēj burkānus glabāšanai ziemā. Jācer, ka vēlāk, kad tie uzdīgs, vairs nelidos burkānu muša. Kaplē vai vago kartupeļus. Ravē un rušina stādījumus. Sēj redīsus un kāļus rudens ražai. Pārjauc komposta kaudzes, pieliekot nopļauto zāli un trūdēšanu veicinošus līdzekļus jeb biokompostētāju. Mēslo augus. Klāj celiņus, nostiprina nogāzes, ierok sētām stabus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!