Foto: Shutterstock

10.novembris ir Mārtiņdiena, tautas ticējums vēsta, ka pēc Mārtiņiem sniegam vārti vaļā, tādēļ lauku darbiem jābūt pabeigtiem, ražai novāktai un zemei apartai. Šonedēļ vēl jāsteidz izdarīt daudzas lietas!

3.–5.novembris

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Ja laiks labs, grābj kritušās lapas, veselās var likt kompostā, bet slimās sadedzina. Vāc lapu un rožu kāpostus, kātu un lapu selerijas, lapu pētersīļus. Gādā segmateriālu vārīgāko garšaugu piesegšanai. Rozmarīnu un timiānu labāk izrakt un pārziemināt vēsā telpā, jo atstāt tos dārzā ir ļoti liels risks. Stāda ziemas sīpolus loku ieguvei. Podiņos iestāda lapu pētersīļus un selerijas, lai būtu zaļumi ziemas sākumā. Laista, mazgā un aprūpē telpaugus.

6.–7.novembris

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Augošā mēnesī skābē kāpostus, griež spraudeņus no labāko šķirņu veselīgākajiem vīnogulājiem, vecos augus daļēji apgriež. Vīnogulāju pilnīgu apgriešanu varēs veikt nedaudz vēlāk. Novāc vēlo šķirņu vīnogas un dzērvenes. Konservē, vāra ievārījumus, spiež sulas, skābē, žāvē augļus un dārzeņus, kas nav paredzēti ilgstošai glabāšanai. Izvāc no dārza bojātos un mumificētos augļus, tos aprok vai sadedzina. Kaļķo augļu koku stumbrus, noņem un sadedzina kaitēkļu ķeramās jostas.

8.–9.novembris

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Novāc pēdējos sakņaugus: selerijas, burkānus un pētersīļus. Seleriju saknēm atstāj centrālās jaunās lapiņas. Kādu sīkāku audziņu var iestādīt podā un audzēt uz virtuves palodzes, lai var plūkt svaigus zaļumus. Ja izaudzēti Vitlufa cigoriņi, arī tos novāc un sagatavo turpmākai steidzināšanai. Uzrok un augsnē sekli iestrādā jau daļēji sadalījušos kompostu, bet vieglās smilts augsnes tikai uzkaplē. Ja vēlas, tagad var iesēt burkānus, lai ražu iegūtu agri – jau jūnija pirmajā pusē. Sakārto un piesedz komposta kaudzes. Ja nepieciešams, ierok stabus un sakārto sētas. Iesprauž stabus pie dekoratīvajiem skujeņiem, kurus ziemas otrajā pusē vajadzēs piesegt pret saules apdegumiem, un stabi noderēs pieseguma nostiprināšanai. Pārliecinās, vai sakņu glabātavas ir pietiekami sagatavotas sala sagaidīšanai. Pārcensties nevajag – ja laiks silts, ar papildu piesegšanu un ventilācijas lūku aizbāšanu var nesteigties. Taču vajag sagatavot visus nepieciešamos materiālus. Novembris var būt silts un maigs, taču mēdz arī pārsteigt ar salu un sniegu.

10.novembris

Foto: DELFI

Sākas stādīšanas laiks, tāpēc var stādīt puķu sīpolus, to skaitā nesen no ārzemēm iesūtītos. Dažus gadus ir nācies pat nokapāt sasalušo augsnes virskārtu, taču sīpoli sekmīgi pārziemojuši. Jāatzīst, ka labākais stādmateriāls ir tepat Latvijā izaudzētais, bet lielveikalos pirktie puķu sīpoli nereti iztur ne vairāk par vienu sezonu. Šodien ir Mārtiņi. Tautas ticējums vēsta, ka pēc Mārtiņiem sniegam vārti vaļā. Lauku darbiem jābūt pabeigtiem, ražai novāktai un zemei apartai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!