Foto: DELFI
Šajā nedēļā jāpaspēj ievākt gana daudz rudens veltes gan no dārza, gan no mežiem, taču tam visam pa vidu jāpagūst arī iestādīt pavasara sīpolpuķes, pārstādīt ziemcietes, sagatavot augsni un aprūpēt košumkrūmus.

14. septembris

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Stāda pavasara sīpolpuķes un sagatavo augsni tuvākajā laikā stādāmajām pavasara puķēm. Pārstāda ziemcietes. Pamazām jāsāk rakt gladiolas – vispirms vairsīpoliņus un agri ziedošo šķirņu bumbuļsīpolus. Vērojot laika apstākļus, iespējams, ka gaišās, vēsās telpās jāienes arī izturīgākie podos esošie augi, piemēram, citrusu kociņi vai lauru koki.

15.–17. septembris

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Apstrādā zemi rudens sējumiem un stādījumiem. Stāda konteineros augušos kokus un krūmus. Novāc kartupeļus, galda bietes, burkānus, vasaras ķiplokus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. Līdz 17. septembra priekšpusdienai, ja vien nelīst, jāvāc, jāšķiro un nedaudz jāapžāvē kartupeļi. Nedrīkst aizmirst izrakt kādu daļu topinambūru un novākt sarkanās galda bietes.

18.–19. septembris

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Stāda ziemcietes, košumkrūmus un sīpolpuķes, dala peoniju krūmus. Ap rožu stādiem uzmanīgi iestrādā pelnus. Liliju un ziemciešu dobēm jau var uzbērt un augsnē viegli iestrādāt gatavo kompostu. Norok gladiolu sīpolus. Ievāc puķu sēklas. Griež sausziedes floristikas darbiem. Fuksijas pamazām apgriež un atlapo, lai pirms aukstuma novietotu pagrabā. Ienes iekšā telpaugus, kas vasarā bijuši dārzā.

19.–20. septembris

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Novāc kāpostus. Sēj (līdz 21. septembra priekšpusdienai) zaļmēslojumam rudzus. Siltumnīcā sēj ziemas portulakus – pavasarī tie būs vieni no pašiem pirmajiem zaļumiem. Apkopj rabarberus, tiem noderēs komposts, nevis pelni. Stāda ziemas sīpolus lokiem, kā arī krūmus un kokus. Laista telpaugus.

21. septembris

Foto: Shutterstock

Lapu, augļu diena. Novāc galviņkāpostus, pēcpusdienā ābolus, bumbierus, plūmes, dzērvenes, vīnogas, krūmcidonijas. Tomāti jānoņem vēl negatavi, bet gatavos tomātus, kā arī ābolus un citus augļus, ogas, ko nevar saglabāt svaigus, pārstrādā patēriņam ziemā. Ja vēl nav novākti ķirbji, tos nevajadzētu ilgāk atstāt ārā. Stāda ogulājus un augļu kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!