Foto: Shutterstock
Svētku nedēļā nepamanīti nedrīkst palikt dārza darbi, jo līdz Līgo svētkiem visām dobēm jābūt kārtīgi izravētām, sēklām iesētām, apstādījumiem apmēslotiem utt. Bet, ja svinēt nav luste, tad zini, ka šogad Jāņu dienas ir labvēlīgas ravēšanai.

20.–22. jūnijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Apkopj segtajās platībās augošos gurķus un tomātus: mēslo, izlauž pazarītes un sānvasas, piestiprina augus pie balsta. Pļauj zāli lopbarībai. Lasa ogas, gatavo ievārījumus.

Ja vīnogulāji sākuši ziedēt, ziedus var papildus apputeksnēt. Miglot pret īsto vai neīsto miltrasu ziedēšanas laikā nedrīkst. Saīsina, arī izgriež pārmērīgi saaugušos vīnogulāju dzinumus.

20. jūnijs. Pilnmēness laikā, parasti aktivizējas kaitēkļi, tāpēc laikus jāizliek dzeltenie vairogi vai feromonu slazdi. Augļu kokiem veido vainagus, retinot jaunos dzinumus, un, ja nepieciešams, normē ražu. Aprok vai vismaz appļauj augļu koku apdobes. Izstāda dārzā iepriekš izaudzētos gurķu un kabaču dēstus. Sargā no putniem zemeņu un ķiršu ražu. Vāc ziedošos ārstniecības augus – asinszāles, vīgriezes, sarkano āboliņu, liepu ziedus tējām vai uzlējumiem, citus arī pirtsslotām un vainagiem. Vairāk par ārstniecības augiem, ko ieteicams lasīt tieši šobrīd, lasi šeit.

23.–24. jūnijs

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Svin svētkus, bet var arī ravēt dārzu. Lai gan līdz Jāņiem visam dārzam jābūt izravētam, tomēr tieši šajās dienās ravēšana veiksies īpaši labi. Sēj rutkus un rudens šķirņu redīsus. Norok pavasara sīpolpuķes, narcises, tulpes, hiacintes.

25.–26. jūnijs

Ziedu dienas. Apkopj vasaras puķes un ziemcietes, nogriež noziedējušos ziedus un ziedkopas, mēslo. Apgriež un veido forsītiju un agri ziedošo veigelu krūmus. Apcērp dzīvžogus. Ravē. Lasa ogas, gatavo ievārījumus. Vāc ārstniecības augus. Griež pirtsslotas. No nātrēm un tauksaknēm gatavo augu vircu. Ievāc baldriāna ziedus un gatavo no tiem sulu.

Ja Jāņos ir lijis vai ir liels gaisa mitrums, profilaksei pret pelēko puvi lilijas miglo ar tīruma kosu novārījumu vai ar Bordo šķīdumu. Ja flokšiem parādās miltrasas pazīmes, augus apstrādā ar pelniem, sodas šķīdumu.

27. jūnijs

Lapu diena. Laista un mēslo augus. Pļauj zālienus, apgriež skrajus dzīvžogus. Sēj salātus, spinātus, dilles un rukolu rudens ražai un skābenes nākamajam gadam. Ziemas krājumiem beidz izmantot rabarberus, izņemot to jaunākos, sulīgākos dzinumus. Tukšajās dobēs sēj zaļmēslojuma augus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!