Foto: Shutterstock
Augus joprojām nomoka liels karstums. Labi, ja iespējams tos laistīt. Ja nav sasiluša ūdens, ar auksto ūdensvada vai akas ūdeni jālaista tikai agri no rīta. Lai taupītu ūdeni, vēlams dobes pēc laistīšanas mulčēt ar lapām vai apvītušu zāli. Taču mitrā laikā zem mulčas var savairoties gliemeži un citi kaitēkļi, tāpēc jāizvērtē, kā labāk rīkoties.

4.augusts

Foto: Shutterstock

Vāc ziedošos ārstniecības augus tējām un pirtij, no tiem var gatavot arī dažādas ziedes. 

Ja karstais laiks neļauj iestādīt zemenes, mazos stādiņus pagaidām var ciešāk iestādīt nelielā pavairošanas dobē, ko vieglāk pieskatīt un apkopt. 

Vāc puķu sēklas. Apgriež rozes, petūnijām un citām vasaras puķēm izkniebj sēklaizmetņus, lai veicinātu ziedēšanu.

Ja nav pārāk karsts un augus iespējams aplaistīt, pārstāda īrisus un citas pavasarī ziedošas ziemcietes. Lasa ogas, gatavo ievārījumus un kompotus.

5.augusts

Foto: Shutterstock

Ja nav bijis kārtīga lietus, jālaista zāliens. Ja tas neapdomīgi pārāk zemu nopļauts, tagad vietām droši vien ir panīcis un, kad beigsies sausais laiks, iespējams, būs jāpārsēj. Laista augus dobēs, podos un puķu kastēs.

Platībās, kur raža novākta, sēj strauji augošus zaļmēslojuma augus – baltās sinepes, eļļas rutku, facēliju, var izmēģināt arī pupas un pelēkos zirņus. 

Rudens patēriņam no jauna sēj rukolu, mizunu, baziliku un citus ātri augošus zaļumus.

6.augusts

Foto: Shutterstock

Vāc piparmētras, ābolu mētras, kaķu mētras. Ja saaudzis daudz bazilika, no tā kopā ar ķiplokiem un citām piedevām var gatavot pesto mērci. Lai ilgāk varētu plūkt bazilika lapas, tam jāizlauž ziedkopas, jo ziedošam bazilikam lapas kļūst rūgtas.

7.augusts

Foto: Shutterstock

Rīta pusē laista augus un sēj zaļumus. Pēcpusdienā vāc augu sēklas. Var ievākt pāraugušu kressalātu sēklas, arī vasaras portulaki jau gatavi ziedēt un veidot sēklas.

Novāc gurķus, tomātus, kabačus, lasa ogas un agro šķirņu augļus. Konservē, marinē, vāra ievārījumus, skābē, žāvē, spiež sulas. Var ieskābēt nedaudz agro kāpostu.

8.augusts

Foto: Shutterstock

Turpina vākt un sagatavot ražu uzglabāšanai. Lasa un pārstrādā vasaras ābolus, plūmes, kazenes. Jāsavāc arī puvušie un kaitēkļu bojātie augļi. Šogad laika kaprīžu dēļ ne visi tomātu ziedi ir apputeksnējušies, dažiem augļi ienākušies tikai pirmajos divos ķekaros. No ražīgiem tomātu stādiem (ja šķirne nav F1 hibrīds) sēklas nogatavina tieši uz auga, vislabāk uz otrā ķekara.

Aco augļu koku stādus. Ja laiks nav karsts un ir iespējas laistīt, stāda zemenes. Avenēm izgriež noražojušos dzinumus.

9.augusts

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīta pusē turpina vākt augļus un dārzeņus, kā arī sēklas. Sarūpē krājumus ziemai. Pēcpusdienā dārza brīvajās vietās labi sagatavotā, mitrā augsnē var sēt redīsus. 

Novāc un apžāvē sīpolus un ķiplokus, rok kartupeļus, vāc sakņaugus. 

Apstrādā augsni jaunajiem sējumiem. Ja nepieciešams, ravē.

10.augusts

Dārza darbiem nelabvēlīga diena, tāpēc svētdienu labāk veltīt atpūtai. 

Nepieciešamības gadījumā ravē un appļauj nezāles. Ja sakrājušies kartupeļu laksti, kaņepju saušņi, sīki žagari un citi noderīgi materiāli komposta kaudzes pamatnei, to var veidot no jauna.

11.augusts

Var stādīt krokusus un citas sīkās sīpolpuķes, pārstādīt narcises (tām gan vēlama mitra, bet ne slapja augsne). Beidzamais laiks iestādīt izraktos vēlziežu sīpolus. 

Pārstrādā brokoļus, vāc vasaras puķu sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!