Klāt augusts - vasaras pilnbrieda mēnesis, ko darīsim dārzā šonedēļ?

5. augustā no rīta vāc raudenes un deviņvīruspēka ziedus tējām. Priekšpusdienā apkopj lilijas un rozes. Ja tās mēslo, tad ar mēslojumu, kas pārsvarā satur kāliju un fosforu. Ja lilijas sāk slimot ar pelēko puvi, bojātās lapas nolasa un sadedzina, bet augus miglo ar Bordo šķidrumu. Pēcpusdienā brīvajās vietās dārzā var sēt dilles un spinātus rudenim, skābenes, kā arī mežlokus jeb lakšus nākamajam pavasarim, siltumnīcās – salātus rudens ražai. Appļauj mauriņus, apgriež dzīvžogus. Laista un mēslo augus telpās, siltumnīcās, kastēs podos. Neaizmirstiet apkopt arī istabas puķes, kas vasaru pavada dārzā!

6., 7. augustā - otrdien priekšpusdienā dobēs, kur novākti agrie dārzeņi, ķiploki, zirņi, sēj lapu sinepes vai eļļas rutkus zaļmēslojumam. Pēc tam iestājas sēšanai un stādīšamai nelabvēlīgs laiks. Apstrādā nezāļainu augsni. Ravē un appļauj nezāles. Cērt nevietā augošus krūmus. Tīra un dezinficē pagrabus un citas glabātavas. Ravē nezāles, gatavo vietu jaunu zemeņu stādīšanai (to var uzsākt trešdienas vakarā).

8., 9. augustā stāda zemenes. Aco augļu kokus. Pēc aveņu ražas novākšanas noražojušos dzinumus nogriež līdz zemei un sadedzina. Vāc un konservē gurķus, tomātus, kabačus. Lasa ogas, vasaras šķirņu augļus un pārstrādā tos uzglabāšanai. Vāc zirņus un sviesta pupiņas, atlasa nobriedušās veselīgākās pākstis, lai izšķītu sēklas sēšanai nākamajā pavasarī. Ievāc augu sēklas.

10., 11., 12. augustā rok kartupeļus un vāc sakņu dārzeņus īslaicīgai uzglabāšanai vai tūlītējai pārdošanai. Nopļauj lakstus kartupeļiem, ko plānots novākt pēc divām nedēļām. Arī tad, ja lakstos iemetusies puve, tie jānopļauj un jāaizvāc no lauka. Apstrādā augsni. Ravē. Pārjauc komposta kaudzes. Dažviet vācami arī sīpoli, pēc tam tie vairākas dienas pēc kārtas jāapžāvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!