Ražas laiks turpinās, gatavojamies ziemai un nākamajai dārza sezonai!

9. septembrī rok kartupeļus, novāc sīpolus un vasaras ķiplokus. Izrok un žāvē ārstniecības augu saknes. Ja augsnes mitrums ir stipri svārstījies, varbūt jāvāc arī burkāni, jo, turpinot augt mainīgos apstākļos, tie plaisās un ziemā slikti glabāsies. Stāda ziemas ķiplokus.

10. septembrī sāk rakt gladiolu agrīno šķirņu sīpolus. Stāda hiacintes, narcises un sīkās pavasarī ziedošās sīpolpuķes. Pārstāda lilijas. Gatavo vietu tulpju stādīšanai. Pastāvīgā vietā izstāda divgadīgo puķu dēstus. Griež sausziedes. Vāc un pārstrādā brokoļus un sparģeļkāpostus. Novāc ogas, rudens šķirņu ābolus un bumbierus, gatavās plūmes. Vāra ievārījumus un konservē.

11., 12. septembrī vēl strauji turpina augt kāposti, ap tiem aprušina augsni, aizvāc slimās un stipri bojātās lapas, iznīcina kāpostu balteņu un pūcīšu kāpurus. Ziedkāpostus ar visu sakņu kamolu var pārstādīt siltumnīcā nogatavināšanai. Stāda ziemas sīpolus lociņiem pavasarī. Pastāvīgā vietā izstāda no sēklām izaudzēto rabarberu stādus. Novāktajos kartupeļu laukos sēj zaļmēslojuma augus. Šim nolūkam der baltās sinepes, eļļas rutki, vasaras vīķi, rudzi. Zaļo masu varēs iestrādāt augsnē vēlu rudenī vai atstāt uz lauka līdz pavasarim.

13. septembrī novāc rudens šķirņu ābolus un bumbierus. Lasa ogas un plūmes. Vāra ievārījumus, konservē. Pirms salnām savlaicīgi jānoņem pēdējie kabači, patisoni un baklažāni, arī ķirbji. Šogad labi padevušās vīnogas, no tām var spiest sulu vai savārīt kopā ar bumbieriem vai saldiem āboliem. Novāc dārza pupiņas un soju. Javēl nav gatavas, ar visiem lakstiem pakar nojumē.

14., 15. septembrī sakopj dārzu. Novāc dārzeņu lakstus un lapas, slimās augu atliekas sadedzina, pārējās sasmalcina un liek kompostā, piejaucot nedaudz pelnu vai kaļķa, biokompostētāju vai gatavo kompostu. Upenēm un ērkšķogām izgriež liekos zarus. Upenēm izgriež un sadedzina arī miltrasas bojātos zaru galiņus.

16. septembrī stāda ziemas ķiplokus. Stādīšanai no labākām ķiploku galviņām atlasa lielākās daiviņas. Skatoties pēc laika apstākļiem, vāc vispirms bietes, pēc tam rāceņus un ziemas rutkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!