Ieteicamie dārza darbi šonedēļ.

10., 11. jūnijā tulpēm izlauž noziedējušos ziedus, ļaujot sīpoliem labāk nobriest. Nogriež pārziedējušos īrisu un peoniju ziedus. Vēl var pavairot flokšus un mārtiņrozes ar spraudeņiem. Sēj divgadīgās puķes – studentu neļķes, kāršrozes, uzpirkstītes, atraitnītes. Lilijām, gladiolām un vasaras otrā pusē ziedošām ziemcietēm dod papildmēslojumu, piemēram, atšķaidītu putnu mēslu raudzējumu. Sakārto dobes, tukšajās vietās iestādot vasaras puķes. Sēj nektāraugus – griķus, facēliju. Vāc ārstniecības augus. Sien pirtsslotas. Novāc rabarberu kātus un skābenes, gatavo uzglabāšanai.

12., 13. jūnijā sēj un stāda salātus un kolrābjus. Stāda ziedkāpostus un vēlos kāpostus, tāpat arī puravus, lapu un kātu selerijas. Ar spraudeņiem pavairo garšaugus un ārstniecības augus – izopu, salviju, lavandu, rozmarīnu, sēj skābenes, spinātus. Vāc ceļmallapas tējām vai sīrupam. Pirms ziedēšanas jāievāc lielā nātre vircai – tā noderēs kā augus spēcinošs līdzeklis. Ja nepieciešams, ierīko jaunu zālienu – ir īstais laiks zālienaugu sēšanai. Ja dārzā palikušas tukšas dobes, kur vajag ielabot augsni, iesēj griķus, balto sinepi, āboliņu, vai citus zaļmēslojumam piemērotus augus. Laista stādījumus segtajās platībās, telpās, kā arī ara kastēs un toveros. Apgriež ziedus skābenēm un rabarberiem. Appļauj jaunos zālienus, lai veidotos blīvs zelmenis.

14., 15. jūnijā, zemenēm gatavojoties, jāgādā, lai ogu ceriem pietiktu mitruma. Sausā laikā rindstarpas salaista ar remdenu ūdeni. Bumbierēm un plūmēm izlauž potcelmu atvases. Kur pavasarī zāģēti augļu koku zari, jāuzmana, vai jau nav izauguši ūdenszari. Tie jāizlauž. Sēj un stāda gurķus, ķirbjus, kabačus, tomātus vēlākai ražai segtajās platībās un atklātā laukā. Ja tomātiem siltumnīcā izlaužamas pazarītes, lielākās var viegli apsakņot, izaudzējot stādus rudens ražai. Augļaugus mēslo ar atšķaidītu vircu vai nātru vircu. Vāc ārstniecības augus. Griež rabarberu kātus, šķin skābeņu lapas un gatavo uzglabāšanai. Augļu dienas piemērotas arī siera gatavošanai.

16. jūnijā agri no rīta der apstaigāt ziedošās avenes. Ja stādījums nav liels, platā grozā vai uz paklātas drēbes var nokratīt aveņu vaboles. Tās iznīcina, tā samazinot kāpuru bojājumus ogās.

Pievakarē retina un pārstāda galda bietes un kāļus. Var sēt burkānus ziemas patēriņam.

17. jūnijā Mēslo sakņaugus, piemēram, sakņu selerijas. Tām vajadzīgs mēslojums, kas satur vairāk kālija (piemēram, var izmantot atšķaidītu cūku vircu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!