Aprīlis straujiem soļiem pietuvojas finiša taisnei, tāpēc līdz ar maija sagaidīšanu jāsteidz padarīt gan iekavētais, gan šajos datumos piemērotais, kur lieti noderēs dārza darbu kalendārs.

25.–26. aprīlis

Lapu dienas. Sēj salātus, spinātus, skābenes, garšaugus. Vēl nav par vēlu iesēt kāpostus. Laukā izstāda kastītēs paaugušos puravu dēstus, kas pakāpeniski pieradināti pie āra apstākļiem. Tiem nedaudz saīsina saknītes un arī lakstus. Stāda uz lauka agros kāpostus, sīpolus lokiem. Vāc skābenes un rabarberus. Sēj zālienu. Sēj un stāda ārstniecības augus – baldriānus, piparmētras, māteres u.c. Dod augiem papildmēslojumu.

27. aprīlis

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Sēj dēstiem ķirbjus, gurķus, sparģeļpupiņas. Mitrā augsnē sēj zirņus un pupas, kas ne vairāk kā 12 stundas mērcētas ūdenī. Ravē un mēslo zemeņu un aveņu stādījumus. Veido vainagus augļu kokiem.

28. aprīlis

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Apstrādā augsni, ravē, novāc nevietā augošus augus.

Ar smagu dzelzs grābekli no zāliena nogrābj sūnu un mēslo zālienu. Jauna sūnāja veidošanos var aizkavēt, zālienu apkaisot ar irdenu upes granti, kam pievienots nedaudz dzelzs vitriola. Pirms saplaukuši pumpuri, ābeles apsmidzina ar Bordo šķīdumu pret augļu puvi.

Remontē un krāso dārza būves.

29.–30. aprīlis

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Apstrādā zemi. Stāda kartupeļus, vasaras ķiplokus un sīpolus, topinambūrus. Sēj bietes, burkānus, pastinakus, melnsaknes. Lai ātrāk sadīgtu, sēklas 2–2,5 diennaktis mērcē, vairākas reizes nomainot ūdeni. Labākai dīdzībai vēl tās var apsmidzināt ar desmitkārt atšķaidītu alvejas sulu. Stāda gladiolas, galtonijas, monbrēcijas un citas sīpolpuķes.

Ierok sētām stabus, planē un nostiprina nogāzes, veido un ieklāj dārza celiņus.

Ravē dārzu, no nezālēm tīras uztur jauno augļu koku apdobes. Īpaši svarīgi tas ir ķiršiem, plūmēm.

1.–2. maijs

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Ravē puķu dobes un ilggadīgos stādījumus. Mēslo puķes. Ievāc sezonas ārstniecības augus.

Stāda sīpolus un vasaras ķiplokus. Pavairo flokšus ar spraudeņiem. Sēj ne tikai vasaras puķes, bet arī ziemcietes – alises, dzelzenes, gailardijas, kāpnītes, ozolītes, pīpenes, ziemasteres un citas, lai līdz rudenim tās paspētu izveidoties par stādīšanai derīgiem jaunstādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!