Foto: DELFI
26. augustā vāc vasaras un rudens šķirņu ābolus, novieto tīrā, pēc iespējas vēsākā pagrabā īslaicīgai glabāšanai. Ogas un augļus žāvē, saldē, vai pārstrādā sulās, ievārījumos un kompotos. Konservē tomātus, gurķus un kabačus, kas šogad īpaši labi padevušies. Ievāc augļu sēklas.

27. augustā rīta pusē turpina iepriekšējā dienā vākto augļu un ogu pārstrādi. Pēcpusdienā novāc sīpolus (ja tas nav izdarīts agrāk), var sāk rakt kartupeļus.

28. augustā diena piemērota gan augsnes apstrādei, gan ražas vākšanai un ziemas krājumu gatavošanai. Vasaras un rudens šķirņu bumbierus noplūc vēl īsti neienākušos, apmēram nedēļu pirms lietošanas gatavības. Tiem nedrīkst ļaut nogatavoties kokā! Uzglabā vēsā telpā. Ja smiltsērkšķu ogas izmanto sulai, tās var lasīt jau tagad (būs augstāks C vitamīna saturs), bet, ja paredzēts iegūt arī smiltsērkšķu eļļu, labāk vēl kādu laiku pagaidīt. Novāc zirņus, pupas, pupiņas, dažādu dārzaugu sēklas. Stāda zemenes un avenes.

29., 30. augustā sakopj dārzu. Pirmām kārtām salasa visus nobirušos, bojātos augļus, aizvāc kartupeļu lakstus un citas augu atliekas. Pārjauc komposta kaudzi, un, ja nepieciešams, līdzās sāk veidot jaunu. Planē un nostiprina nogāzes, sakārto sētas, veido celiņus. Appļauj nezāles. Cērt krūmus. Apstrādā augsni rudens sējumiem un stādījumiem, gatavo vietu rudenī stādāmām sīpolpuķēm.

31. augustā pārstāda īrisus, peonijas un citas ziemcietes Vāc puķu, augļu dārzeņu un garšaugu sēklas, ārstniecības augus un floristikas materiālus. Aveņu stādījumos izgriež noražojušos dzinumus. Ja narcises vienā vietā augušas jau trīs gadus, iespējams, ka stādījumā savairojušās daudzgadīgās nezāles. Tad narcises izrok un, neiekaltējot saknes, pārstāda jaunā, iepriekš sagatavotā dobē.

1. septembra priekšpusdienā vāc augļus. Griež ziedus pušķiem un vāzēm, pašus skaistākos – skolotājiem, jauno mācību gadu uzsākot.

2. septembrī pļauj zāli. Vietās, kur pavasarī sēs vai stādīs vēlo šķirņu dārzeņus, der iesēt rudzus zaļmēslojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!