15., 16. jūlijā rok agros kartupeļus, vāc jaunos burkānus un bietītes. Ja augsnē pietiek mitruma,var sēt melnos ziemas rutkus, arī daikonus, rudens šķirņu redīsus. Vietās, kur ilgstoši nav lijis lietus, sakņaugus vēlams pamatīgi laistīt, citādi labu ražu nav ko gaidīt. Apstrādā augsni, ravē nezāles. Pārjauc un sakārto komposta kaudzes.

17. jūlijā sagatavo augsni un pievakarē dala un pārstāda īrisus, tāpat citas pavasarī ziedošas ziemcietes. Var stādīt arī dienziedes, pat lilijas, ja kādā izstādē vai citā puķu mīļotāju tikšanās reizē izdevies iegūt kāroto šķirņu sakneņus vai sīpolus. Piemājas dārzā var dēstīt brokoļus jeb sparģeļkāpostus rudens ražai. Vāc ārstniecības augus, puķu sēklas, lasa ogas. Sien pirtsslotas.

18. jūlijā dienas pirmajā pusē sēj atraitnītes, pulkstenītes un citas divgadīgās puķes. Vāc pelašķus, raudenes un kazrozes tējām. Ievāc puķu, garšaugu un lapu dārzeņu sēklas. Lasa ogas, vāra ievārījumus, konservē. Pēcpusdienā stāda iepriekš izaudzētos ziedkāpostu dēstus rudens ražai, sēj skābenes, kā arī lapu pētersīļus rudens un nākamā pavasara ražai. Laista augus siltumnīcās un dārzā, uz balkoniem, terasēs, telpās.

19. jūlijā, ja augsne ir mitra, sēj spinātus, skābenes, garšaugus, lapu pētersīļus, rudens šķirņu salātus. Var pamēģināt iesēt arī Ķīnas kāpostus un pavasara barbarejas (divgadīgs garšaugs, ko vislabāk pievienot lapu salātiem). Ja nepieciešams, ierīko jaunus zālienus, appļauj mauriņus un apgriež dzīvžogus, lai tie labi sakuplotu. Laista augus.

20. jūlijā ievāc augu sēklas, ārstniecības augus, kosas profilaktiskiem miglojumiem pret augu slimībām, arī jau ataugušās nātres. Var vākt citronliānu jaunos dzinumus tējām. Gurķiem un kabačiem augļi jānoņem regulāri, bet šīs dienas vakarā tos vēlams arī pārstrādāt. Lasa ogas, vāra ievārījumus, spiež sulas, konservē. Sien pirtsslotas, vāc floristikas materiālus. Pārstāda īrisus, un citas pavasara ziemcietes.

21. jūlijā dārza darbiem nelabvēlīga diena. Savāc nobirušos ābolus. Ja tie paliek un pūst zem ābeles, slimības un kaitēkļi var viegli izplatīties. Jāpievērš uzmanība bumbieru lapām, vai uz tām nav oranžu plankumu, kas liecina par bumbieru - kadiķu rūsu. Lapas un augļus ar slimības pazīmēm cenšas pēc iespējas noplūkt un aizvākt no stādījuma. Ravē un appļauj nezāles.

22. jūlijā rīts nav vēlīgs dārza darbiem, bet no plkst. 11.00 līdz 18.00 ir augļu laiks – piemērots vasaras ābolu, ogu, sviesta pupiņu, gurķu, tomātu un citu augļu dārzeņu vākšanai un pārstrādei. Vakarā ieteicams ravēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!