Šonedēļ turpina vākt rudens raža, var pārstādīt lilijas un stādīt ziemas ķiplokus. Gatavojamies ziemai!


16. septembrī
stāda ziemas ķiplokus – lielākās daiviņas no labākajām ķiploku galviņām. Rok kartupeļus, novāc sīpolus un vasaras ķiplokus (ja tas nav izdarīts agrāk). Ja paredzamas salnas, vāc galda bietes, pārējie sakņu dārzeņi vēl var pagaidīt. Rok topinambūra bumbuļus izmantošanai tuvākajā laikā. Apstrādā augsni.

17., 18. septembrī stāda un pārstāda lilijas. Skaistāko šķirņu ātrākai savairošanai var izmantot arī sīpolu ārējās zvīņlapas. Tās ņem no labākajiem, lielākajiem, veselīgākajiem sīpoliem un ievieto nedaudz mitrās smiltīs vai sūnās. Stāda pavasarī ziedošās sīpolpuķes. Rok gladiolu bumbuļsīpolus, noliek tos nojumē vai citā piemērotā vietā apžāvēt. Griež augus un to daļas floristikas materiāliem. Vāc augļus, ārstniecības augus. Gatavo ievārījumus, spiež sulas.

19., 20., 21. septembrī vāc galviņkāpostus, taču izlases veidā, nogriežot tikai pilnīgi nobriedušas, blīvas galviņas. Vēlo šķirņu kāposti vēl turpina augt, arī nelielas salnas tiem nekaitēs. Ziedkāpostus, kam galviņas vēl nav pienācīgi nobriedušas, ar visu sakņu kamolu pierok siltumnīcā. Pagrabā smiltīs var pierakt arī lapu bietes – mangoldu. Ja nepieciešams, appļauj zālienu. Istabas puķes, kas vasaru pavadījušas dārzā, pārvieto telpās. Laista un, ja nepieciešams, arī pārstāda tās. Nogriež skābenes, ja tās atkal stipri sakuplojušas. Novākto kartupeļu vietā zaļmēslojumam sēj rudzus, ko augsnē iestrādās pavasarī. Tie labi dezinficē augsni un ir lieliska starpkultūra mazdārziņos, kur pārsvarā audzē kartupeļus un dārzeņus.

22., 23. septembrī vāc un liek glabāties rudens šķirņu ābolus un bumbierus. Kamēr nav sākušās salnas, jānovāc krūmcidoniju un mežrozīšu auglīši, kā arī ķirbji, ja tie vēl zviln dārzā. Lasa ogas – ir dzērveņu laiks. Vāra ievārījumus, spiež sulas. Skābē kāpostus. Ievāc puķu un citu augu sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!