Foto: Shutterstock
Lai grābtu lapas un irdinātu apdobes augļu dārzos, nav svarīgi, kādā zodiaka zīmē atrodas Mēness, galvenais – lai būtu sauss laiks.

Pērnajās lapās un augsnē ziemu pārlaiduši dažādi augļu koku kaitēkļi, tostarp ķiršu muša. Augsnes izcilāšana ap koku stumbriem tos pamodina un veicina izlidošanu. Daļa aizies bojā, nesagaidot vairošanās laiku, daļu var izķert ar dzeltenajiem līmes vairogiem, ko pārdod dārzkopības preču veikalos. 


Tiem, kuri sava slinkuma vai neizdarības dēļ ik pavasari pārvēršas par mežonīgiem uguns pielūdzējiem, jāatceras, ka kūlas un zaru dedzināšana nav pagodinošs rituāls. Nogrābtās lapas un izzāģētie zari ir vērtīgs materiāls kompostam. Lielāki zari var veidot komposta kaudzes vai augstās dobes pamatni. Tie gādās par labu aerāciju, savukārt pērnās lapas, zāle, saekselēti zari, lakstaugu kāti un citas augu atliekas satrūdot nodrošinās augsnei nepieciešamās organiskās vielas. Viedā atziņa "No zemes tu esi nācis, par zemi tev jāpaliek" pelna, lai to regulāri izmantotu arī dārza kopšanas praksē…

17., 18.,19. marts

Arī tad, ja uzsnidzis meteorologu prognozētais sniegs, siltumnīcās droši var sēt redīsus. Vietās, kur iznīkuši rudenī iesētie zaļmēslojuma augi, tos vienus pašus vai kopā ar pelniem (vai zivju miltiem, ja tos iespējams dabūt) iestrādā augsnē. Šķiro un liek diedzēties sēklas kartupeļus. Ja laiks ir labs un zeme pietiekami apžuvusi, sēj burkānus un pastinakus agrai ražai, rušina apdobes augļu dārzos, pārrok komposta kaudzes. Sēj sīpolus un sakņu selerijas dēstiem (ja tas vēl nav izdarīts), piķē un pārstāda iepriekš iesētos.

Šī nedēļa sākas ar Ģertrūdes dienu. Tautas ticējumos to dēvē par kukaiņu dienu. Visu, kas šajā dienā (tāpat arī visās pārējās pirmdienās šajā sezonā) sēts vai stādīts, pastiprināti apdraud kaitēkļi. Ticēt tam vai neticēt – tas katra paša ziņā.

20. marts

Sēj vasaras puķes dēstiem, piķē un pārstāda jau agrāk iesētās. Liek diedzēties gladiolu sīpolus un dāliju gumus, modina dārza kannu sakneņus, pārnesot tos no pagraba siltākā (ap +20 °C) vietā. Sēj dobēs ārstniecības kumelītes, ja tas nav izdarīts rudenī. Ievāc bērzu, priežu un apšu pumpurus tējām un uzlējumiem.

21. marts

Iespēju robežās apkopj ziemcietes un sīpolpuķes, irdinot un mēslojot augsni ap tām. Ja nepieciešams, var pārstādīt telpaugus.

22., 23. marts

Sēj puravus un sīpolus, arī kāpostus, ziedkāpostus, kolrābjus, brokoļus, baziliku dēstiem. Segtajās platībās sēj dilles, salātus, spinātus, stāda sīpolus lociņiem. Labo bojātos zālienus, nolīdzinot augsni un tukšajās vietās iesējot piemērotu sēklu maisījumu. Saulainās un sausās vietās, vieglā smilšainā augsnē zālienzāļu sēklas vēlams iesēt pēc iespējas agrāk, kamēr zemē vēl pietiek mitruma sēklu dīgšanai. Laista un pārstāda telpaugus, mazgā to lapas.

24. marts

Sēj tomātus un gurķus neapkurināmām siltumnīcām, piķē jau paaugušos tomātu, paprikas vai kādu citu augļu dārzeņu sējeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!