19. augustā līdz pulksten 17.00 ir dārza darbiem nelabvēlīga diena. Priekšpusdienā var sakopt dārzu, novākt kritušos augļus. Ja to ir daudz un nespējat izmantot, tos aprok, bet nelielu daudzumu var pievienot kompostam. Arī kartupeļu, noražojušo tomātu un gurķu lakstus sakapā un liek kompostā. Tomēr, lai neizplatītu augu slimības, jārīkojas uzmanīgi. Appļauj nezāles un krūmu atvases. Tīra un dezinficē sakņu un augļu noliktavas, kā arī taru, kurā uzglabāsiet jauno ražu. Pievakarē ir sakņu diena. Rok kartupeļus un drīzai izmantošanai vāc sakņu dārzeņus.

20. augustā sakņu diena. Rok kartupeļus, novāc sīpolus un ķiplokus. Vāc burkānus, bietes, kāļus un citus sakņaugus īslaicīgai uzglabāšanai. Uzrok augsni, ravē. Iestrādā kompostu dobēs, kur līdz septembra sākumam jāpaspēj iestādīt zemenes.

21., 22. augustā ziedu dienas. Vāc ārstniecības augus – raudenes, kliņģerīšu ziedus un pelašķus tējām. Ievāc puķu un garšaugu sēklas – kliņģerītes, kosmejas, samtenes, lavateras, rūtas, mārdadžus, cinnijas u.c.. Pārziedējušās kliņģerītes sakapā un apžāvē, lai vēlāk kā zaļmēslojumu iestrādātu augsnē vietās, kur tā jāuzlabo. Vāra ievārījumus, spiež sulas, konservē. Kaltē augļus, ogas, dārzeņus un garšaugus.

23., 24. augustā lapu dienas. Pļauj zālienu. Laista telpaugus un siltumnīcu augus. Mēslo zemeņu, aveņu un citu ogulāju stādījumus. Apgriež skābenes. Appļauj mauriņus. Stāda ziemas sīpolus lokiem. Vāc piparmētras un citas mētras tējām, arī tīruma kosas dziednieciskai tējai vai uzlējumu gatavošanai kultūraugu spēcināšanai. Siltumnīcās, kur daļēji novākti tomāti vai gurķi, var iesēt salātus, dilles, rukolu, mizunu un citus ātri augošus garšaugus.

25. augustā priekšpusdienā turpina iepriekšējās dienas darbus. Pēcpusdienā, ja grib nākamgad audzēt tomātus no sēklām, izvēlas ražīgāko un veselu ceru. Nogaida, kad uz otrā ķekara nogatavojas auglis, to novāc un pēc kāda laika izņem, noskalo un apžāvē sēklas. Neņemiet sēklas no šķirnēm, kuras apzīmētas ar F1, jo tās ir pirmās paaudzes hibrīdi. Pārstrādā augļus un ogas.

26. augustā augļu diena. Vāc un žāvē, saldē, spiež sulas un konservē dažādus augļus, ogas un dārzeņus. Rudens ābolus liek rūpīgi dezinficētos pagrabos un kārtīgi iztīrītās kastēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!