22. jūlijā - rīta puse (līdz plkst. 11.00) ir nelabvēlīga gan sēšanai un stādīšanai, gan arī ražas vākšanai. Dienas vidū var vākt un pārstrādāt vasaras ābolus, upenes, jāņogas, ērkšķogas, kā arī augļu dārzeņus – tomātus, gurķus, kabačus. Daļu ogu, zaļo zirnīšu, sviesta pupiņu ziemas krājumiem ieteicams sasaldēt. Pievakari (pēc plkst. 17.00) izmanto ravēšanai un nezāļu appļaušanai, kā arī kaitēkļu ierobežošanai.

23. jūlijā novāc ziemas ķiplokus, dažviet jau vācami arī sīpoli. Rok agros kartupeļus. Apstrādā augsni rudens sējumiem un stādījumiem. Sēj ziemas redīsus. Veic dārza labiekārtošanas darbus, nostiprina nogāzes, ieklāj celiņus, ierok stabus sētu būvēšanai.

24. jūlija rīta cēlienā izlases veidā vāc sakņaugus – bietes, burkānus, kāļus, rāceņus. Turpina iepriekšējā dienā aizsāktos dārza labiekārtošanas darbus un augsnes apstrādi. Pēcpusdienā vāc atraitnīšu, čemurneļķu, uzpirkstīšu, ozolīšu un citu divgadīgo puķu sēklas. Vēl negatavās dārza krešu sēklas un arī ziedpumpurus var konservēt ābolu etiķī. Ja vēl nav pagūts, izrok pavasara sīpolpuķes. Dienas otrajā pusē arī lasa ogas, gatavo ievārījumus, konservē. Sien pirtsslotas.

25. jūlijā vāc sausziedes un citus ziedošus floristikai piemērotus, kaltējamus augus. Pārbauda, vai uz ziedošām lilijām nav vīrusslimību pazīmju (svītraini ziedi, lapu mozaīka). Slimos augus likvidē vai vismaz izolē no pārējiem, bet veselīgākos un skaistākos atzīmē, lai izmantotu pavairošanai. Vāc raudeņu un kliņģerīšu ziedus. Aco vērtīgākās rožu šķirnes uz mežeņu potcelmiem. Ievāc puķu un citu augu sēklas. Ravē. Vāc un gatavo uzglabāšanai gurķus un tomātus. Lasa ogas, vāra ievārījumus, spiež sulas, kaltē.

26., 27., 28.. jūlijā - Lapu dienās appļauj mauriņus un apgriež dzīvžogus. Ja nepieciešams, sēj zālienu. Vāc agros kāpostus, kolrābjus, ziedkāpostus. Ievāc piparmētras, kaķumētras, citronmelisu. Laista augus telpās, siltumnīcās, dobēs, balkonu kastēs, toveros. Tukšajos zemes gabalos iesēj zaļmēslojuma augus, piemēram, baltās sinepes, kliņģerītes vai eļļas rutku. Sēj skābenes un lapu pētersīļus nākamajam pavasarim, segtajās platībās – rudens apritei piemērotus salātus.

29. jūlijā turpina vākt un pārstrādāt ābolus, ogas, augļu dārzeņus. Apkopj zemenes – ravē, nogriež stīgas... Ievāc jau sausās garākās dārza zirņu pākstis nākamā gada sēklai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!