Lai arī tuvojas svētki, dārza darbus nevar atstāt novārtā. Kalendārs palīdzēs neaizmirst darāmo un atgādinās par tiem dārza darbiem, kas vēl nav apdarīti.

21. marts

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Piķē un pārstāda paprikas, tomātu, baklažānu stādus. Sēj tomātus, jo vēl nekas nav nokavēts. Sēj dēstiem gurķus, arbūzus, melones audzēšanai plēves siltumnīcās. Sakopj krūmogulājus, izgriež vecos un nokaltušos zarus. Ja laiks silts, tecina bērzu sulas un gatavo tās uzglabāšanai.

22.-23. marts

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas. Otrdienas rītā aptuveni līdz pulksten 11 sēj un pārpiķē dārzeņus. Pārējo dienas daļu, kā arī nākamo dienu labāk veltīt citiem darbiem.

Novāc nevietā augošus kokus un krūmus. Veciem augļu kokiem veic atjaunojošo griešanu. Izzāģē vai īsina zarus arī kokiem ar nelielu jauno dzinumu pieaugumu. Jebkura zaru izgriešana gan veicina ūdenszaru veidošanos.

Gatavo jaunu komposta kaudzi, sasmalcina zarus, savāc vecās lapas.

24. marts

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Sēj redīsus, burkānus, pastinakus. Stāda dzīvžogus. Ja sniegs nokusis un zeme atlaidusies, mēslo dārzeņu audzēšanai paredzētās dobes, pavasara sīpolpuķes, ziemcietes un zālienu. Mēslot var visu šo nedēļu.

25.-26. marts

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Šajās dienās ar sēju un stādīšanu aizrauties nevajadzētu. 25. marts ir arī Māras diena, kas bagāta ar dažādiem ticējumiem. Piemēram, ja Māras naktī nesalst, nesals vairs visu pavasari.

Šogad šī diena saskaņā ar kristiešu tradīcijām ir arī Lielā Piektdiena, kad, pēc Marijas Tūnas ieteikuma, nav vēlams ne sēt, ne stādīt, jo augi nīkuļos.

Apstrādā augsni, nolīdzina zālienu.

27. marts

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Lieldienās sētais aug un attīstās labi, tāpēc, ja paredzēts sēt, piķēt vai pārstādīt puķes, nav iemesla to nedarīt. Izstādīšanai maija sākumā un agrai ražai sēj brokoļus un ziedkāpostus.

Ja, Lieldienas svinot, ir aizsmakusi balss, salasa piesaulītē ziedošos māllēpju ziedus un gatavo no tiem balsi dziedinošu uzlējumu.

28.-29. marts

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Sēj dēstiem salātus, garšaugus, kāpostus, arī ārstnieciskās kumelītes, baldriānus, asinszāles, kuru sēklas nedrīkst ierušināt augsnē – dīgstot tām jāredz debesis. Laista un mazgā telpaugus, ja nepieciešams, tos pārstāda. Nolīdzina zālienos kurmju radītos bojājumus un tukšumus piesēj ar piemērotu sēklu maisījumu. Apgriež dzīvžogus. Stāda mežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!