Salnas šogad kavējas, dienas bez lietus ieteicams izmantot rudens ražas novākšanai.

23. septembrī vāc ābolus un bumbierus. Ilgstošai uzglabāšanai noliktavās liek veselus, nebojātus augļus, mehāniski bojātos izmanto sulu, ievārījumu un kompotu gatavošanai, kaltēšanai. Līdz salnām jānovāc arī krūmcidoniju un mežrozīšu auglīši, tāpat ķirbji, ja kāds vēl palicis dārzā. Ja vīnogas vēl nav vākšanas gatavībā, vēsās naktīs vīnogulājus apsedz ar agrotīklu. Vēl var paspēt sagatavot ērkšķogu un jāņogu spraudeņus pavairošanai. Sakārto vasarā noražojušo aveņu stādījumus, izgriežot nokaltušos un slimību skartos dzinumus. Mēslo stādījumus.

24., 25., 26. septembrī - salnas šogad kavējas, taču dienas bez lietus ieteicams izmantot sakņaugu novākšanai. Kā vēsta tautas ticējumi, pēc Miķeļa dienas vairs neviena sakne neaug, briest vienīgi kāposti. Kur vēl nav pagūts, rok kartupeļus, novāc vasaras ķiplokus, no sēklām audzētos sīpolus. Vāc galda bietes, burkānus, melnsaknes, rutkus, arī kāļus, kas, ilgi paliekot uz lauka, pāraug un pārkoksnējas. Gatavo augsni šajā rudenī vai nākamajā pavasarī paredzētiem sējumiem un stādījumiem. Ogu krūmus un dekoratīvos stādījumus mēslo ar sadalījušos kompostu. Ierīko jaunas komposta kaudzes (pašlaik ir īpaši daudz kompostējamā materiāla). Lai labāk satrūdētu, kaudzi krauj kārtām kā torti, miksējot sausās un mitrās augu atliekas. Ieraugam pievieno pa saujai gatavā komposta vai govju mēslu (tiem jābūt labas kvalitātes). Protams, var piejaukt veikalā nopērkamos biokompostētājus. Stāda ziemas ķiplokus (iepriekš tos vēlams izmērcēt ūdenī vai atšķaidītā vircā).

27., 28. septembrī stāda pavasarī ziedošās sīpolpuķes, pēdējos zemē liek tulpju sīpolus. Sēj atraitnītes nākamajam pavasarim. Apgriež noziedējušās un slimību skartās ziemcietes, lilijām nogriež sausos stublājus. Ap rozēm augsnē iestrādā pelnus. Norok gladiolu sīpolus. Vāc ārstniecības augus. Ja dārzā pa vasaru izliktas istabas puķes, pēdējais laiks tās nest telpās. Vāc augļus un ogas.

29. septembrī Miķeļa diena. Lauku ļaudis to izsenis atzīmējuši kā svētkus un iezīmju dienu. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina, nākamā būšot laba vasara... Savukārt, ja Miķeļa dienā silts lietus līst, būšot mīksta ziema. Novāc nobriedušās kāpostu galviņas un skābenes. Sēj rudzus zaļmēslojumam. Stāda dekoratīvos kokus un krūmus. Nobirušās koku lapas nevajadzētu atstāt zālienā, ne arī ūdenstilpēs.

30. septembrī liepu, bērzu, lazdu, kā arī augļu koku lapas kompostē kopā ar dārzeņu un dekoratīvo augu atliekām, pievienojot pārējos materiālus. Lapas ar izteiktām kraupja, rūsas, miltrasas pazīmēm kompostam neder, tās var ierakt apdobēs vai pavisam aizvākt no dārza un sadedzināt. Vērtīgas komposta piedevas ir biešu un tauksaknes lapas, pārziedējusi gurķu mētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!