Foto: Shutterstock
Pēc četrām darba dienām sekos piecas brīvdienas, kad ar pilnu jaudu varēsim mesties dārza darbos. Ko ieteicams izdarīt šonedēļ?

28. aprīlī sēj lapu un galviņu salātus, rukolu, kressalātus un citus ātri ēdamus zaļumus (augsnei jābūt pietiekami mitrai). Sēj arī lapu bietes jeb mangoldu.

29. aprīlī: aug zāle un arī nezāles. Sadīgušās viengadīgās būs pagalam, viegli nogriežot ar asu kaplīti, turpretī audzelīgā gārsa, vārpata un ložņu gundegas jāizcilā pamatīgāk. Gatavo vietu zāliena sēšanai. Iespēju robežās pārjauc komposta kaudzi. Dārzā pirms augu stādīšanas augsnei der piejaukt Trihodemīnu.

30. aprīļa rīta cēlienā darāmi augļu dienas darbi. Ja iepriekš sagādāti un saglabāti piemēroti potzari, var potēt plūmes, ķiršus un aprikozes koku vainagā. Uz jauno augļu kociņu dzinumiem jau var parādīties laputis – ir svarīgi tās laikus pamanīt un apkarot. Sēj ķirbjus, kabačus un gurķus dēstiem, uz lauka dobēs – zirņus un pupas (ja augsne sausa, sēklas nedrīkst iepriekš mērcēt).

Pēcpusdienā gatavo dobes sakņaugiem.

1., 2. maijā stāda sīpolus, vasaras ķiplokus, agros kartupeļus. Sēj redīsus, kāļus, burkānus, galda bietes agrai ražai, sakņu pētersīļus, pastinakus, melnsaknes. Lai pasargātu kāļus un redīsus no spradžiem, jau laikus uzklāj balto agrotīklu. Apstrādā augsni, sakārto komposta kaudzes.

3., 4. maijā sēj brokoļus dēstiem, agrāk izaudzētos stāda dobēs. Dala un pārstāda vasaras otrajā pusē ziedošo ziemciešu cerus. Dobēs stāda gladiolas, montbrēcijas, galtonijas, dālijas, sēj asteres, samtenes, kosmejas, puķzirņus un citas vasaras puķes.

Izaudzētos vasaras puķu dēstus pa dienu iznes laukā, bet paliekamā vietā stāda tikai tad, ja var pasargāt no varbūtējām salnām. Izvērtējot piesegšanas iespējas, nes ārā arī telpās pārzieminātās fuksijas un pelargonijas. Sākumā tās labāk novietot ēnainā vietā, lai spilgtā pavasara saule neapdedzina jaunās lapas.

Vāc tējām gaiļpiešu ziedus, jaunās bērzu lapiņas, priežu pumpurus un citus ārstniecības augus.

5. maija priekšpusdienā mēslo un ravē, irdina augsni tulpju, narcišu un ziemciešu dobēs. Pēcpusdienā ēnainās vietās dala un pārstāda hostas. Sēj zālienu.

6. maijā stāda un sēj visdažādākos kāpostaugus gan agrai, gan vēlākai ražai. Dārzā stāda puravus, kātu un lapu selerijas, sēj skābenes, salātus, spinātus, rukolu, dilles, baziliku un citus iecienītus garšaugus. Stāda dekoratīvos krūmus un ziemcietes ar krāšņām lapām. Sēj zālienus. Stāda sparģeļus. Laista augus gan telpās, gan dobēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!