Foto: Shutterstock
Par komposta gatavošanu ir daudz rakstīts, bet izdarīt visu, kā iesaka speciālisti, nav nemaz tik vienkārši. Visvairāk kompostējamā materiāla ir rudenī, kad kokiem nobirušas lapas, taču tā netrūkst arī pavasarī.

Nozāģētie koku un krūmu zari, savāktās pārziemojušās augu atliekas labi noder komposta kaudzes pamatnei. Kaudzi krauj secīgi: apakšējo slāni uz augsnes veido no rupjākām frakcijām – koku zariem, sausiem, resniem lakstaugu stublājiem, piemēram, topinambūra vai saulespuķu kātiem, tālāk kārtām liek koku lapas un citas augu atliekas, pamīšus mitrās ar sausajām. Komposta kaudzei nedrīkst ļaut apaugt ar nezālēm, tā jāpārjauc un jāpapildina. Trūdēšana labāk norit ēnā, nevis saules svelmē un kaltējošā vējā. Taču komposta gatavošanā pieliktās pūles atmaksāsies, jo labs komposts ir veselīga dārza pamats.

31. martā kopj zālienus – nolīdzina kurmju rakumus, likvidē sūnu, uzirdina nevietā iemītas takas, tukšās vietas piesēj ar piemērotu sēklu maisījumu. Laista telpaugus. Pēcpusdienā telpās vai jau dārzā sēj garšaugus, lapu sinepes, rukolu, majorānu, kressalātus, kārveles un citus lapu dārzeņus. Auglīgā, irdenā augsnē var sēt spinātus, tie dīgst +3...+4°C temperatūrā.

1., 2. aprīlī sēj dēstiem tomātus, kas paredzēti audzēšanai atklātā laukā, piķē agrāk iesētos tomātus, papriku, piparus, baklažānus Laiks sākt dēstu audzēšanu piemājas siltumnīcā audzējamiem gurķiem, arī arbūziem un melonēm, kas karstās, saulainās vasarās lieliski nobriest uz lauka. Dārzā apsmidzina kokus ar Bordo šķidrumu vai kādu dabiskas izcelsmes preparātu Kamēr vēl neplaukst lapas, veic profilaktiskos darbus augu aizsardzībā. Ja vēl nav izgriezti vecie, slimie, nīkulīgie zari ogu krūmiem, tas steidzīgi jādara. Apkopj arī avenes, atstājot krūmā ne vairāk par desmit veselīgiem dzinumiem.

3., 4., 5. aprīlis: ja dārzā augsne ir pietiekami apžuvusi, gatavo dobes dārzeņiem. Dažviet jau var sēt burkānus, pētersīļus, pastinakus, melnsaknes, redīsus, sīpolus, stādīt topinambūrus un vasaras ķiplokus. Rok ēšanai augsnē pārziemojušās melnsaknes un topinambūra bumbuļus, kamēr tie nav atsākuši augt. Ātri iesilstošās, smilšainās augsnēs stāda agros kartupeļus. Pārrok un sakārto komposta kaudzes, trūdēšanas procesu veicināšanai pievienojot biokompostētājus, ko var nopirkt dārzkopības preču veikalos. Ieraugam var izmantot arī veco kompostu vai kvalitatīvus liellopu mēslus.

6. aprīlī sēj dēstiem samtenes, asteres, lefkojas un citas vasaras puķes, piķē agrāk iesētās. Dala mārtiņrožu cerus pavairošanai. Sēj brokoļus dēstiem. Gatavo stādīšanai gladiolu bumbuļsīpolus, notīrot sausās zvīņas un izliekot tos gaismā. Ja sīpolus bojājusi sēņu slimība, tie jāiznīcina, savukārt bakteriālā kraupja bojātos (uz sīpola redzami iegrimuši, norobežoti apaļi, brūni plankumi ar spīdīgu virsmu) var saglābt. Aizķerot ar naža smaili, kraupja bojājumi labi atdalās no bumbuļsīpola. Izoperētās vietas ieteicams dezinficēt, stipri sagraizītus sīpolus vēlams apkaisīt ar saberztas koka ogles un sēra pulvera maisījumu. Pašu dārzā tādus noteikti var stādīt.

7. aprīlī mēslo ziemcietes, sīpolpuķes. Var izvēlēties kādu no veikalos piedāvātajiem, pārsvarā slāpekli saturošajiem bioloģiskajiem mēslojumiem. Var izmantot arī pašu gatavotu sadalījušos kompostu, nātru vai nezāļu vircu, kas saglabāta no iepriekšējā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!