Foto: Shutterstock
Marts pamazām tuvojas noslēgumam, tāpēc jāsteidz padarīt tie dārza darbi, kas nedaudz iekavēti, lai jau pavasara siltajās dienās viss būtu laikus paspēts.

14.–15. marts. Sakņu dienas.

Foto: Shutterstock

Ja laika apstākļi piemēroti un zeme pietiekami apžuvusi, sāk tās apstrādi. Ja sniega nav, rušina augsni zem ķiršiem, plūmēm un citiem augļu kokiem, lai pamodinātu zemsedzē ziemojošos kaitēkļus. Saulainajās pēcpusdienās tie izlido, bet vēsajās naktīs nosalst. Rudenī sagatavotā dobē sēj pētersīļus un burkānus, kas ir aukstuma izturīgi. Plēves siltumnīcā sēj redīsus. Sēj arī sīpolus. Pārkrauj un veido jaunas komposta kaudzes. Gatavo kartupeļu sēklu. Stāda mežu un dzīvžogus.

15. martā Mēness ir opozīcijā ar Saturnu. Nesenie biodinamiķu pētījumi rāda, ka šāds laiks aktivizē mikroorganismu darbību augsnē un stimulē arī sēklu dīgšanu un augu attīstību. Dārzkopji var to pārbaudīt!

16.–17. marts. Ziedu dienas.

Foto: Shutterstock

Ja augsne atlaidusies, sēj aukstuma izturīgās vasaras puķes – kliņģerītes, rudzupuķes, malvas.
Piķē un pārstāda agri sētās vasaras puķes: pelargonijas, petūnijas, leduspuķes u.c. Sēj dēstiem lauvmutītes, balzamīnes, lobēlijas, samtenes u.c. Pavairo ar spraudeņiem pelargonijas. Pārstāda ziedošos telpaugus. Tīra, šķiro un modina jaunai dzīvei kannu, gladiolu, monbrēciju, begoniju, kā arī citu puķu sīpolus un gumus. Vāc tējām lazdu mizas, bērzu, apšu un priežu pumpurus.

Ja vēlas ieaudzēt pūpolkoku, zariņus sprauž puķu podā vai atkusušā zemē, nevis vispirms liek vāzē, lai izdzītu saknītes.

18.–19. marts. Lapu dienas.

Foto: Shutterstock

Sēj salātus, spinātus, garšaugus. Liek diedzēties sīpolus. Vēl nav par vēlu sēt rabarberus dēstu izaudzēšanai. Piķē un pārstāda agrāk sētās kātu un lapu selerijas. Ja tās vēl nav sētas, pēdējais laiks to darīt. Vēl var paspēt iesēt un izaudzēt arī puravu stādus. Sēj dēstiem agros kāpostus. Laista, mazgā un pārstāda telpaugus.

Ja Jāzepa dienā 19. martā spīd saule, būs auglīgs gads.

20.–21. marts. Augļu dienas.

Foto: Shutterstock

Vēl var sēt tomātus. Piķē un pārstāda papriku, tomātus, baklažānus. Sēj dēstiem gurķus, arbūzus, melones audzēšanai plēves siltumnīcās. Dažas dienas pirms pilna Mēness ir ļoti labvēlīgs laiks šādiem darbiem. Retina augļu koku vainagus. Sakopj krūmogulājus, izgriež vecos un nokaltušos zarus. Ja laiks silts, tecina bērzu sulas un gatavo tās uzglabāšanai.

20. martā pulksten 6.39 sākas astronomiskais pavasaris, kad diena kļūst garāka par nakti. Pēc sentēvu tradīcijām šajā datumā svin Lielo Dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!