Foto: Shutterstock
Septembrim iesākoties, dārza darbu kalendārs vēsta, ka steigšus jāstāda zemeņu un vasaras aveņu stādi, tāpat jāstāda pavasara sīpolpuķes, dekoratīvos krūmus un konteinerstādus.

5. septembris

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Novāc kartupeļus. Stāda zemenes, avenes, dekoratīvos kokus un krūmus, kas aug konteineros. Sēj zālienu. Pārstāda telpaugus. Pavairo augus ar spraudeņiem. Iekārto jaunas komposta kaudzes.

6.-7. septembris

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Novāc augļus un ogas. Gatavo ievārījumus, konservē. Griež tējām mētras. Puķēm apgriež vecās ziedkopas, ievāc sēklas un materiālus floristikai. Stāda narcises, hiacintes, lilijas, sniegpulkstenītes, muskares, scillas. Lielākiem labāko šķirņu liliju sīpoliem var noņemt ārējās zvīņas un izmantot tās šo augu pavairošanai.

8.-9. septembris

Foto: Shutterstock

Lapu dienas. Ja nepieciešams, ierīko un sēj jaunu zālienu. Sēj rudens zaļmēslojumam sinepes, rudzus, vīķus. Stāda krūmus un kokus, kas aug konteineros. Droši var stādīt augus, kuru ziemcietība ir pārbaudīta daudzu gadu garumā.

Apgriež stipri saaugušas skābenes, pļauj mauriņu. Ja nav paspēts izravēt dārzu, tas jādara steidzami, jo viengadīgās nezāles – sīkziedu galinsogas, balandas un citas – jau paspējušas izveidot sēklas.

10.-12. septembris

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Novāc ābolus, bumbierus, plūmes, ķirbjus, tomātus. Var novākt un ieskābēt galviņkāpostus. Stāda vasaras avenes un krūmogulājus, pēdējais laiks stādīt zemenes. Vāc augu sēklas.

Gatavo ogu krūmu koksnainos spraudeņus, vispirms no ērkšķogu un tad arī no jāņogu un upeņu krūmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!