Foto: Shutterstock
Iepazīsties ar obligātajiem dārza darbiem, kas jāpaveic līdz 10. novembrim. Kad tas padarīts, iegaumē, kas jādara dārzā līdz gada beigām, pat tad, ja to klāj bieza sniega sega.

7.–8. novembris

Sakņu dienas. Ne visur ir izveidojusies sniega sega. Ja ir iespējams, apstrādā zemi. Sarok mārrutku saknes un topinambūru gumus. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus, ja tas vēl nav izdarīts un zeme nav sasalusi. Pārsedz kompostu ar lapām. Sarok un ienes telpās zemi pavasara stādiem un telpaugu pārstādīšanai.

9.–10. novembris

Ziedu dienas. Apgriež ziemcietes un rozes. Griež klūgas pinumiem. Sagatavo materiālus sala jutīgo augu piesegšanai. Norok galtoniju sīpolus. Novāc lapas no zālieniem.

…līdz gada beigām

Foto: Shutterstock

Tuvojoties gada beigām, dārzkopja darbi dārzā gandrīz pilnīgi pakļauti laika apstākļiem. Senie ticējumi vēsta, ka pēc Mārtiņiem, t.i., 10. novembra, zemei jāļauj atpūsties. Šo noteikumu gan nereti gadās pārkāpt.

Vēl regulāri jāpārbauda sakņu pagrabi un augļu noliktavas, vajadzības gadījumā tās siltinot vai dzesējot. Glabājamos augļus nav vēlams daudz kustināt, tomēr jāizlasa bojātie vai tie, kas jau pārgatavojušies un jāpārstrādā. Konstatējot peļu un žurku bojājumus, steidzami jārīkojas.

Augļu dienās var vārīt ābolu ievārījumus ar dažādām piedevām un nelielu cukura daudzumu ātrai apēšanai. Kāpostu skābēšanai vislabākās dienas ir 13. novembris un 11. decembris, ja tos vēlas stingrus un ilgi glabājamus, bet 21. un 22. novembrī skābētie kāposti mīksti vārīsies.

Lapu dienās 11., 12., 19. un 30. novembrī, kā arī 8., 9., 10., 17., 26. un 27. decembrī uzmanība jāvelta istabas augiem. Tos laista reti, bet cenšas turēt pēc iespējas gaišā un vēsā vietā, noslauka no lapām putekļus un dažiem, kuri iedzīvojušies bruņutīs, palīdz no tām atbrīvoties.

Pirmajai Adventei 27. novembrī grieztie ziedi un zaļumi ilgāk saglabāsies svaigi. Ziemassvētku eglītes ieteicams cirst 14. decembra pēcpusdienā un 15. decembrī, tad tās glabāsies ilgāku laiku un labāk smaržos. Šajās un citās decembra ziedu dienās, t.i., 6., 7., 24. un 25. decembrī, jau var ienest siltumā iepriekš sagatavotos maijpuķīšu sakneņus ar ziedpumpuriem uzziedināšanai nākamā gada janvārī.

Tumšajā ziemas periodā noteikti var atrast laiku, lai lasītu dārzkopības literatūru, apmeklētu kursus un seminārus. Tad jāizvērtē, kas noderīgs paša dārzam un izdarāms ar savām iespējam. Jāmācās saprast savu panākumu un arī kļūdu cēloņus. Plānojot nākamā gada sējumus, pārskata sēklu krājumus un gatavojas jaunu sēklu iegādei.

Gaidām jauno gadu ar jaunām cerībām.

Eglītes ciršana un kāpostu skābēšana

Piemērotākie datumi Adventes rotājumu sagatavošanai un Ziemassvētku eglīšu ciršanai: 17., 18., 27. un 28. novembris, kā arī 6., 7., 14., 15. un 16. decembris.

Labākās dienas kāpostu skābēšanai: 13. novembris; 1., 2., 3., 4., 5., 12., 10., 11., 28., 29. un 30. decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!