Foto: Shutterstock
Dārzā maijā darāmo darbu ir atliku likām – sākot ar nezāļu ravēšanu un beidzot ar stādāmajiem augiem un augu "uzpasēšanu" no salnām. Kādus darbus maijā varam veikt savās puķu dobēs, lūko speciālistes ieteikumos šajā rakstā!

"Tavam Dārzam" padomus par maijā darāmajiem darbiem sniedz Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta:

"Klāt maijs, ziedēt turpina tulpes, narcises, eritronijas, muskares, fritilārijas, čemuru baltstarītes un citas sīpolpuķes. Arī daļa ziemciešu, ko redzam akmensdārzos un dobēs, uzsāk krāšņo ziedēšanu. Apbur spilgtie aslapu flokšu, dārza borētu un pavasara omfolodes puķu paklāji, saulītē gozējas Kaukāza arābes un mūžzaļās ibēres ziedu spilveni.

Ja vien nav pagūts aprīļa beigās, maija vidū mēslo teju visus augus, lai tie pēc pārciestās ziemas atgūtu spēkus. Dārzkopības preču veikalos var iegādāties speciāli pielāgotus minerālmēslu maisījumus dažādām krāšņumaugu grupām – rozēm, ziemcietēm, sīpolpuķēm u. c. Gandrīz visam ziedošajam dārzam mēneša otrajā pusē derēs kompleksais mēslojums, kur slāpekļa, fosfora un kālija (N:P:K) aptuvenā attiecība ir 1:1:2. Citi priekšroku dod augu barošanai ar šķidro mēslojumu, kas iegādājams veikalos. Noteikti uzslavējama augu mēslošana ar vircu un augu uzlējumiem (nezāļu vircu). Te gan uzmanība jāpievērš vircas koncentrācijai, tā noteikti jāatšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10 un vairāk, iegūto mēslojumu lej ap augu saknēm, lai nepakļautu jauno lapojumu apdegšanai.

Turpinās ravēšana, rušināšana, puķu dobju un apdobju mulčēšana. Pieredzējuši dārzkopji iesaka ravēt vecā mēnesī, tad nezāles tik ātri neataug. Ja iestājas ilgstošs sausums, ik pa brīdim der nolaistīt visu dārzu. Īpaši vieglajās smilts augsnēs augiem var sākt trūkt mitruma, rezultātā tie ne vien cieš, bet var pat aiziet bojā.

Ja stādījums novecojis, augi zaudējuši dekorativitāti, pieauguši ar daudzgadīgajām nezālēm vai vienkārši vēlaties veidot jaunu stādījumu, šis ir īstais brīdis dalīt un pārstādīt vasaras otrajā pusē ziedošās ziemcietes: flokšus, astilbes, delfīnijas, miķelītes, rudbekijas, dienziedes, ehinācijas, mārtiņrozes, monardas, ligulārijas, helēnijas, brūnactiņas, hostas u. c. Veidojot jaunu stādījumu, augsnē varat iestrādāt trihoderminu (dabiskas mikroskopisku sēņu šūnas), kas atveseļos substrātu, nomāks patogēnus un veicinās labāku augu augšanu. Tāpat atjauno vai no jauna veido rožu stādījumus, daži puķu mīļotāji šajā laikā veic augu profilaktisku miglošanu pret slimībām un kaitēkļiem.

Mēneša vidū izstāda ārā vasaras otrajā pusē un rudenī ziedošās sīpolpuķes – gladiolas un frēzijas, bet pēc salnām izstāda dāliju gumus, montbrēcijas un kannas. Maija beigās ar komplekso pilnmēslojumu atkārtoti mēslo rozes, jo jaunie, spēcīgie dzinumi šajā periodā sāk veidot ziedpumpurus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!