Foto: LETA

Rīt Pūpolu svētdiena. Agri rītā mājas ļaudis jānoper ar
pūpolzariem, sakot: "Apaļš kā pūpols, vesels kā ola. Slimība ārā, veselība iekšā!" Pūpolu pērienu saņēmušie nākamgad neslimošot un varēšot dūšīgi strādāt.

Pēc Marijas Tūnas sējas kalendāra, šosvētdien un vēl trīs dienas nākamnedēļ (18., 22. un 23. aprīlī) nav ieteicams ne sēt, ne stādīt. Taču pavasaris klāt, ir tik daudz steidzamu, neatliekamu darbu. Kompromisa variants: nesēt un nestādīt tikai 17. aprīlī, bet var sakopt dārzu un, kur tas iespējams, gatavot augsni agro dārzeņu sējai.

  • 18. aprīlī siltumnīcā sēj redīsus, ja iespējams, jau dārzā sēj burkānus, redīsus, sakņu pētersīļus, pastinakus. Stāda mārrutkus.
  • 19. aprīlī stāda košumkrūmus, dala un pārstāda vasarā un rudens pusē ziedošās ziemcietes. Aprušina un mēslo dekoratīvos augus.  
  • 20. un 21. aprīlī  sēj salātus, spinātus, lapu sinepes, piķē kāpostu dēstus. Sagatavo laukumu zālienam, ja iespējams, sēj zālaugus.
  • No 22. līdz 24. aprīlim – Lieldienu priekšvakarā un pirmajās Lieldienās – varētu sēt lauka pupas, zirņus, stādīt ķiršus, plūmes, ērkšķogas, jāņogas, upenes un smiltsērkšķus (ja vien tam var atlicināt laiku un augsne vairs neķep pie apaviem un darba rīkiem). Ogu krūmiem izgriež vecos, slimos vāji attīstītos zarus. Apkopj tomātu dēstus. 
  • 24. aprīļa vakarā pēc 19.00 var sēt burkānus, pētersīļus, melnsaknes. 
  • 25. un 26. aprīlī, ja augsne paguvusi iesilt, stāda agros, iepriekš izdiedzētos kartupeļus. Ja augsnes temperatūra zemāka par +8 Co, steigties nevajadzētu, jo bumbuļi var sapūt. 
  • 27. un 28. aprīlī jau tieši dārzā var sēt kliņģerītes, magones, kreses, asteres un citas vasaras puķes, kas pārāk nebaidās aukstuma. Neaizmirstiet iesēt ārstniecības kumelītes! Nu jau pavisam droši rozēm var noņemt skuju segumu, vēlams to darīt, kad diena ir apmākusies. Ja visas dienas saulainas, rozes atsedz pakāpeniski un vakaros. Tūlīt pēc atsegšanas apgriež un uzrušina augsni ap tām. 
  • No 29. aprīļa līdz 1. maijam sējami salāti, spināti, skābenes, koriandrs, lapu pētersīļi, kolrābji. Sēj zālienu, atjauno vietas, kur zālienaugi ziemā izsutuši vai iznīkuši kāda cita iemesla dēļ. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!