Foto: stock.xchng
Galvenā uzmanība - augu veselībai! Profilaktiski tos miglo ar kosu novārījumu pret slimībām. Regulāri nolasa Kolorado vaboles un to kāpurus, iznīcina kāpostu balteņa dējumus un izšķīlušos kāpurus.

Ja zemenes cieš no lapu plankumainības, tūlīt pēc ogu novākšanas slimās lapas ieteicams nopļaut un aizvākt no stādījuma. Pēc tam ravē un mēslo. Mazdārziņos, ieraugot pašas pirmās slimību pazīmes uz atsevišķām tomātu, liliju, vīnogu un citu augu lapām, tās norauj un iznīcina, tā ierobežojot infekciju.

10. jūlijā vēl var iesēt piemērotu šķirņu brokoļus rudens ražai. Sēj atraitnītes, daudzgadīgās puķes nākamajai vasarai. Pārstāda ziedošos telpaugus. Izgriež noziedējušās ceriņu ziedkopas, vecos  rožu, īrisu, liliju ziedus. Ievāc raudenes  un pelašķus tējai. Vāc floristikas materiālu, sien pirtsslotas. Lasa ogas, sagatavo tās uzglabāšanai.

11. un 12. jūlijā var sēt kolrābjus, dilles, radičio (cigoriņu salātus), stādīt lapu kāpostus. Ievāc tīruma kosas, lai gatavotu novārījumu augu slimību profilaksei. Sēj garšaugus, rudens šķirņu salātus, kā arī skābenes un lapu pētersīļus nākamajam pavasarim. Novāc agros kāpostus. Appļauj zālienus, lai tie vienmērīgi attaugtu.

13. un 14. jūlijā vāc un pārstrādā ķiršus, ienākušās dārza un meža ogas, tomātus, gurķus, sviesta pupiņas. Izlauž pazarītes tomātiem.

15. jūlijs nav labvēlīga diena dārza darbiem. Ravē zemenes, likvidē vecos, vairākus gadus ražojušos stādījumus. Piesien jaunos vīnogulāju dzinumus, nokniebj galotnes žākļu dzinumiem. Apstrādā augsni, ravē un appļauj nezāles, apkaro kaitēkļus.

16. un 17. jūlijā ir izdevīgs laiks dārza  ravēšanai. Rok agros kartupeļus, vāc burkānus un citus sakņu dārzeņus, ko nepieciešams kādu laiku uzglabāt. Apstrādā augsni, ravē. Sēj rudens šķirņu redīsus. Ierīko dārza celiņus, veido un nostiprina nogāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!