Foto: DELFI

10. septembris. Sestdien rīta pusē vāc kartupeļus, bietes un kāļus, agri pavasarī sētos burkānus. Novāktās platības vēlams pārrakt (sevišķi, ja augsne ir smilšaina). Izravē nezāles, galvenais - no dārza jāaizvāc ziedošās, kuras vēl varētu pagūt nogatavināt sēklas. Ja nelīst lietus, pēcpusdienā vāc krešu, kliņģerīšu, samteņu, lavateru, kosmeju, lauvmutīšu un citu viengadīgo puķu sēklas.

11. septembris

Šosvētdien ir ziedu diena. Ievāc mārdadžu, ālantes, rūtu, ehināceju sēklas. Mārdadža sēklas var izmantot arī ārstnieciskām tējām, kas palīdz pret aknu slimībām. Norok gladiolu sīpolus. Ievāc ārstniecības augus un garšaugus.

12. septembris

Priekšpusdienā gatavo augsni sīpolpuķu stādīšanai, stāda narcises, hiacintes, norok gladiolas. Pēcpusdienā var iesēt ziemas portulakas neapkurināmā siltumnīcā, kur rudens periodā augiem var nodrošināt pietiekami daudz mitruma, bet ziemas salā kaut nedaudz piesegt.

13., 14. septembris

Vietās, kur nākamgad paredzēts audzēt vēlos kartupeļus, gurķus, kabačus, pupiņas vai citus vēlu stādāmus vai sējamus dārzeņus, zaļmēslojumam der iesēt rudzus, vīķus vai balto sinepi. Ievāc un izmanto vērtīgās mangolda lapas un kātus. Apgriež tūju dzīvžogu.  Novāc kāpostus. Pārstāda maurlokus, stāda dažādus ziemas sīpolus lokiem.

15. septembris

Ja dārzā vēl zied kliņģerītes, ievāc to ziedlapiņas. No tām kopā ar eļļu un bišu vasku var izgatavot vērtīgu ziedi, kas palīdz pret dažādiem iekaisumiem. Pēc salnām sāk norakt dālijas.

16., 17. septembris

Turpina vākt ābolus un bumbierus. Vāc arī smiltsērkšķu, pīlādžu, irbeņu, bārbeļu ogas, krūmcidoniju un mežrožu augļus. Vēlīno šķirņu vīnogu ienākšanos var pasteidzināt, apsedzot augus ar agrotīklu vai nomiglojot ar baldriāna ziedu sulu. Ievāc augu sēklas. No augļiem spiež sulas, vāra ievārījumus, konservē, kaltē. Stāda avenes.

18. septembris

Vāc sakņu dārzeņus, daudzviet arī kartupeļi vēl rokami. Apstrādā augsni. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!