Foto: stock.xchng
Sausā laikā galvenais ir laistīšana, to dara vakaros, vēl labāk - agri no rīta, lai dienas karstāko cēlienu augi varētu sagaidīt ar mitruma rezervi. Reizē ar laistīšanu arī mēslo. Pēc tam augsni ieteicams mulčēt.

12. jūnijs nav īstā diena dārza darbiem, taču ravēšana un nezāļu appļaušana nav jāatliek.

12. jūnija vakarā un 13. jūnijā papildus mēslo ziedaugus. Rok hiacinšu un agro šķirņu tulpju sīpolus, noliek apžāvēt siltā, vējainā vietā. Īpaši hiacintēm patīk kārtīgi izsildīties (taču ne tiešos, karstos saules staros), tās jāiestāda septembra vidū vai otrajā pusē.

Ja nepieciešams pārstādīt narcises (to dara reizi trijos četros gados), var rakt arī narcišu sīpolus. Iepriekš sagatavotā vietā tos stāda uzreiz (sadala ligzdu un saknes apgriež par trešdaļu) vai arī augusta beigās, līdz stādīšanai uzglabājot +15...+17 oC temperatūrā. Stāda vasaras puķes. Sēj dobēs divgadīgās un daudzgadīgās puķes nākamajai vasarai. Vāc ārstniecības augus. Sien pirtsslotas. Liek raudzēties nezāļu vircu.

14. un 15. jūnijā vēl vācami rabarberu kāti un skābeņu lapas. Sēj salātus, spinātus, skābenes, garšaugus. Mēslo agros kāpostus, rabarberus. Brīvajos dārza laukumos der iesēt rudzus, baltās sinepes vai kādus citus zaļmēslojuma augus. Appļauj zālienu, lai zelmenis vienmērīgi ataugtu un sakuplotu.

No 16. jūnija līdz 18. jūnija pusdienlaikam ir augļu dienas. Vāc ēdamo sausseržu ogas, pirmās zemenes. Ja nepieciešams, ābelēm normē ražu, izlaužot liekos augļaizmetņus. Vīnogu augļzariem nokniebj galotnes, piesien jaunos dzinumus, izgriež liekos, neražojošos dzinumus. Tomātiem izlauž pazarītes. Dod papildmēslojumu tomātiem, paprikai, gurķiem un citiem ķirbjaugiem. Sēj zirņus un sviesta pupiņas vēlākai ražai.

18. jūnija pēcpusdienā un 19. jūnijā - sakņu dienās - pārstaigā kartupeļu vagas, iznīcina augšanā atpalikušos, kā arī vīrusslimos cerus (ar sačokurotām vai ieritinātām) lapām. Ravē un rušina rindstarpas. Burkāniem pēc retināšanas nedaudz pierauš augsni, tā mazinot burkānu mušas aktivitāti. Sēj rutkus, redīsus un burkānus.

Pēc Marijas Tūnas kalendāra, 19. jūnijs ir diena, kad jāpievērš uzmanība arī ziedaugiem un augļaugiem. Vāc ārstniecības augus. Sien pirtsslotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!