Foto: DELFI

17. septembris Vāc vēlīno šķirņu plūmes, rudens šķirņu ābolus un bumbierus, krūmcidonijas, smiltsērkšķus. Stāda avenes. Novāc ķirbjus, tos nogriež ar visu kātiņu un novieto siltā telpā. Vāc krūmu un kāršu pupiņas sēklai. Labs laiks ziemas krājumu gatavošanai.

18., 19., 20. septembris

Novāc kāļus un bietes. Ja vēl nav norakti kartupeļi, tas jādara šajās dienās. Stāda ziemas ķiplokus un sīpolus. No 20. septembra sākas stādāmais laiks, kad, pēc M. Tūnas ieteikumiem, augi labāk uzņem mēslojumu. Kur raža novākta, iestrādā kūtsmēslus, skābākās augsnēs arī dolomītmiltus. Zemeņu, aveņu, rabarberu stādījumus mēslo ar kompostu. Ierok sētām stabus, veido celiņus un nostiprina nogāzes.

21., 22. septembris

Stāda narcises, hiacintes, sīkās sīpolpuķes. Hiacintēm augsne jāsagatavo sevišķi rūpīgi, slimību ierobežošanai zem sīpola paber tīru, smalku granti. Stādot lilijas, no labāko šķirņu lielākajiem sīpoliem atdala ārējās zvīņlapas, tās liek perlītā vai sūnās siltā vietā pavairošanai. Novāc un gatavo uzglabāšanai gladiolu un montbrēciju bumbuļsīpolus. Konservē, vāra ievārījumus. Nes telpās pelargonijas un citas telpās audzējamas vai pārziemināmas puķes.

23. septembris

Var vākt vidēji vēlo šķirņu kāpostus. Ja galviņas labi nobriedušas, vāc ziedkāpostus, tos var arī pārstādīt siltumnīcā nogatavināšanai. Stāda dekoratīvos krūmus un ziemcietes ar krāšņām lapām. Nopļauj agrāk sētos zaļmēslojuma augus (tie jau sāk ziedēt), lai vēlāk iestrādātu augsnē. Sēj rudzus zaļmēslojumam.

24., 25. septembris

Stāda jāņogas, upenes, ērkšķogas, var spraust šo ogulāju spraudeņus pavairošanai. Stāda arī avenes. Novāc ābolus, bumbierus, citus augļus un ogas uzglabāšanai. Konservē, spiež sulas, gatavo ievārījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!