Foto: stock.xchng

Visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā: vībotnīte, papardīte, sarkanais āboliņš... Pirmsjāņu laiks šovasar iekrīt tieši ziedu dienās - tās ir vislabākās ārstniecības augu vākšanai, puķu pušķu siešanai un vainagu vīšanai. Līgo!

Vai dārzi sakopti, puķudobes izravētas, ceļmalas izpļautas? Vēl jāuzpoš māja un sēta, grīdas jāizkaisa ar kalmēm, istabas un pagalms jāizpušķo ar meijām... Klāt Jāņu laiks. 

18. un 19. jūnijā, arī 20. jūnija priekšpusdienā sēj burkānus -  šķirnes ar īsu veģetācijas periodu, ko var uzglabāt arī ziemā. Sēj arī redīsus (ir šķirnes, ko var sēt visu vasaru).

20. jūnija pievakare, 21. un 22. jūnijs, arī pati Jāņu diena ir piemērots laiks ziedošo ārstniecības augu vākšanai. Ievāc baldriānu ziedkopas, tās sasmalcina piestā, mikserī vai gaļas mašīnā, samitrina ar lietus ūdeni, tad caur marli izspiež sulu un salej tīrā pudelītē un noglabā. Ne visi zina, ka šī sula pat pavisam niecīgā koncentrācijā (1 ml uz 10 litriem ūdens) palīdz augiem atkopties no salnām. To pievieno ūdenim, apmēram 15 minūtes kārtīgi izmaisa, ielej miglotājā un apsmidzina salnā cietušos. Vēl pēc stundas tos devīgi aplaista ar ūdeni.

Sien pirtsslotas. Gatavo sierus.

23. un 25. jūnijā vāc dažādas mētras un citus ārstniecības augus, kuriem izmantojamas lapas. 23. jūnijā pin ozollapu vainagus. Laista augus un dod tiem papildmēslojumu. Apgriež skābenes un maurlokus, lai tie labi ataugtu. Sēj rudens šķirņu salātus, skābenes, lapu pētersīļus.

26. jūnijā vāc zemenes un saldos ķiršus, gatavo tos ziemas krājumiem. Griež un sprauž košumkrūmu  lapotos spraudeņus (ja vien tie ir pietiekami nobrieduši). Vairs nevajadzētu kavēties ar ābeļu un bumbieru augļaizmetņu retināšanu (to var darīt arī 19. un 22. jūnijā). Vāc ārstniecības augus, sien pirtsslotas. Veido tomātaugus, izlaužot pazarītes.

Šajā saspringtajā Jāņu nedēļā jāpievērš uzmanība arī augu kaitēkļu apkarošanai, mazos dārziņos to sekmīgi var veikt ar mehāniskiem un bioloģiskiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!