Foto: LETA
20., 21. augustā vāc augļus un ogas, gurķus, tomātus, papriku, gatavo krājumus ziemai. Zirņus, pupas un sviesta pupiņas var sasaldēt, būs vērtīgs papildinājums zupām un sautējumiem ziemā. Gatavojas smiltsērkšķi, nav jākavējas lasīt to veselīgās ogas: jo agrāk ievāc, jo vairāk tajās C vitamīna. Stāda zemenes un avenes.

Sakņu dienās - 22. un 23. augustā - apstrādā augsni, iearot vai ierokot kūtsmēslus vai kompostu. Rok agros un vidēji agros kartupeļus. Vēlo kartupeļu stādījumos, kur daudzviet jau sākusies lakstu puve, lakstus nopļauj  un tūlīt aizvāc no lauka. Ja kartupeļu laukā netiekat galā ar Kolorado vaboles vai arī maijvaboļu kāpuriem, jāapdomā, vai nākamgad vērts stādīt tupeņus kaitēkļu pārņemtā lauka tuvumā. Novāc sīpolus, agri sētās galda bietes, burkānus un kāļus neilgai uzglabāšanai.  Iekārto dārza celiņus, nostiprina nogāzes. Ja žogam jāmaina stabi, ir piemērots laiks to ierakšanai.

24. augustā dienas pirmajā pusē vēl turpina vai pabeidz iepriekšējās divās dienās darīto, bet vakarpusē labāk pievērsties ziedaugiem, jo sākas ziedu dienas. Iekārto vai pārkārto akmeņdārzu, ziemciešu dobes. Pārstāda noziedējušās ziemcietes. Lilijas var pārstādīt, atstājot pie sīpoliem arī lapotos stublājus, tiem tikai jānogriež galotne. Arī flokši var labi ieaugties, ja tiem nogrieztas ziedkopas. Vāc ārstniecības augus, puķu un citu augu sēklas. Gatavo ievārījumus, skābē, konservē. 25. augusta vakarpusē ieteicams pārorientēties uz lapu dienām piemērotiem darbiem.

26. un 27. augustā pārstāda podiņos timiānu, majorānu,  baziliku (bez ziedkopām) un citus garšaugus, ko iespēju robežās ilgāku vai īsāku laiku varēs audzēt virtuvē uz palodzes. Ja ir brīva vieta neapkurināmā siltumnīcā, sēj ziemas portulakas. Laista telpaugus un siltumnīcu augus. Stāda dekoratīvos kokus un krūmus. Segtajās platībās sēj garšaugus un salātus vēlai rudens ražai. Stāda ziemas sīpolus lokiem, ja nepieciešams, pārstāda rabarberus.

28. augustā apgriež liekās sakņu atvases ķiršiem, plūmēm, bumbierēm, smiltsērkšķiem. Vāc augļus, ogas, zirņus un pupas, ārstniecības augus. Konservē, kaltē, saldē, spiež sulas. Ievāc augu sēklas. Stāda zemenes un avenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!