Foto: F64

27., 28. augusts - Sestdien turpina vakar iesāktos darbus - ir lapu diena, tāpēc vairāk uzmanības pievērš salātaugiem, garšaugiem un citiem augiem, no kuriem izmanto lapas vai kātus (rabarberi, kātu selerijas), kā arī dekoratīvajiem augiem, kam galvenais skaistums ir lapās. Ja dārzā pa vasaru izvietoti telpaugi, kaktusus un citas vārākas istabas puķes jau labāk ienest verandā vai istabā. Svētdien sākas augļu dienas. Vāc ābolus, bumbierus, plūmes, smiltsērkšķus, tomātus, kabačus, gatavo ziemas krājumus no visiem augļiem un ogām, kādi vien dārzā ir. Stāda zemenes un avenes.

29., 30. augusts

Izravē nezāles jauno kociņu apdobēs. Ķiršiem un plūmēm augsnes virskārtā iestrādā lapu koku pelnus. No siltumnīcām izvāc noražojušos gurķus un tomātus. Ja tomātaugus nav skārušas nopietnas slimības, lapas un stublājus var arī sasmalcināt un ierakt augsnē. Appļauj nezāles. Apstrādā augsni. Tīra un dezinficē pagrabus, augļu glabātavas. Nevajadzīgos nobirušos un bojātos augļus savāc un saber nomaļā dārza vietā izraktā bedrē. 30. augustā nevajadzētu neko stādīt, jo diena nav labvēlīga dārza darbiem.

31. augusts

Priekšpusdiena dārza darbiem nav vēlīga, bet pēcpusdienā, kad sākas sakņu dienas, var novākt vasaras ķiplokus, ja nepieciešams - arī agri sētos burkānus un galda bietes, rakt kartupeļus, stādīt ziemas ķiplokus.

1. septembris

Ja ģimenē aug skolas vecuma bērni, droši vien gribēsiet pagatavot viņiem īpaši gardas pusdienas vai vakariņas un kopā atzīmēt Zinību dienu, nevis rakt kartupeļus. Tie, kuriem 1. septembris ir tikai pirmā diena pirmajā rudens mēnesī, var rīkot kartupeļu talku. Sevišķi, ja pieturas labs laiks un nelīst lietus. Pirms ievietošanas pagrabā kartupeļus apžāvē un sašķiro.

2. septembris

Ja vien laika apstākļi to ļauj, priekšpusdienā rok kartupeļus, var vākt arī sakņu dārzeņus (agrāk iesētos burkānus un bietes), bet pēcpusdienā vajadzētu pievērsties ziedaugiem. Ap rozēm augsnē ieteicams sekli iestrādāt lapu koku pelnus, lai tās labāk pārziemotu.

3. septembris

Ja nepieciešams, pārstāda peonijas, sadalot cerus. Stāda lilijas. Skaistāko un veselīgāko liliju lielākajiem sīpoliem var noņemt ārējās zvīņas - tās notīra, dezinficē, saliek plēves maisiņā kopā ar mitrām, sasmalcinātām sūnām un novieto siltumā pavairošanai.  

4. septembris

Pārrok novākto dārzeņu dobes, iestrādājot augsnē no jauna sadīgušās viengadīgās nezāles, kas vēl neveido sēklas. Sēj rudzus zaļmēslojumam - gan siltumnīcās (ja tajās vairs nav augu), kur nākamgad paredzēts  stādīt tomātus un gurķus, gan dārzā, kur ziemājus varēs ieart vai ierakt apmēram maija vidū. Dala un pavairo maurlokus. Segtajās platībās sēj zaļumus vēlai rudens ražai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!