Foto: LETA
Pēc Marijas Tūnas 2011. gada kalendāra, nākamnedēļ ir veselas četras dārza darbiem nelabvēlīgas dienas - no 5. līdz 8. jūlijam. Tomēr pareizai, bioloģiskai augu barošanai un kopšanai, dzīvās dabas izpratnei ir daudz lielāka nozīme nekā tā saukto Mēness dienu ietekmei.

Vēl vajag pabarot kultūraugus, īpaši tad, ja tie neaug tik spēcīgi un lekni, kā gribētos, bet izskatās bāli un vāji. Varbūt augsne par liesu, barības vielas izskalotas... Puķēm un citiem ziedošiem augiem  papildmēslojumu labāk dot šosestdien un 10. jūlijā, kāpostiem - 3. jūlijā, augļu kokiem - 5. un 6.  jūlijā,  sakņaugiem un sīpoliem - 8. un 9. jūlijā.

2. un 10. jūlijā rozēm nogriež noziedējušos ziedus, lai nodošinātu bagātīgu atkārtotu ziedēšanu. Savukārt Rīgas Ziedu balles dalībnieki 6. jūlijā, arī 9. jūlijā un vēl 10. jūlijā no rīta var gatavot ziedus lielajai, nu jau desmitajai izstādei, kas šogad notiks LU Botāniskajā dārzā Pārdaugavā. 

3. jūlijā vēl var sēt dilles, spinātus, rudens šķirņu salātus, skābenes un lapu pētersīļus nākamās vasaras ražai. Ir pēdējais laiks appļaut grāvmalas un citas aizaugušas vietas, jo zirgskābenes, balandas, gārsas, nātres un citas nezāles jau gatavina sēklas. Ja dārzā vai tā tuvumā aug asinszāle, baldriāns, bišu amoliņš, raudenes, kazrozes, vīgriezes vai cigoriņi, tos vajadzētu pasaudzēt, jo no šiem augiem var gatavot vērtīgus uzlējumus un tējas. Pavairo augus ar lapainiem spraudeņiem.

No 4. līdz 6. jūlijam ieteicams darboties ar augļaugiem. Jau var sākt ravēt noražojušās agrīno šķirņu zemenes, jaunos, vēl īsti neapsakņojušos audziņus no pirmā gada zemeņu stīgām droši var stādīt pavairošanas dobē. Zem agrīno šķirņu  ābelēm jau manāmi pirmie nobirušie, negatavie, bieži vien kaitēkļu bojātie ābolīši. Lai mazinātu kaitēkļu izplatību, tie regulāri jāsalasa un jāiznīcina.  Ja ābelēm pilni zari ar briestošiem augļiem, jāliek balsti. Lasa ogas, saldos ķiršus, gatavo ievārījumus. Vāc ārstniecības augus, sien pirtsslotas.

7. jūlijā, kad Mēness ir perigejā, sēt un stādīt neko nevajadzētu, taču augu kopšana tāpēc nav jāatliek. Apstrādā augsni, ravē, appļauj nezāles, apkaro kaitēkļus.

8. un 9. jūlijā retina sakņaugus, rok agros kartupeļus.

10. jūlijā pārstāda īrisus. Ja Ziedu ballē iegādāti liliju sīpoli vai dienziežu stādi, arī tie jāiestāda 10. jūlijā, kaut gan spēcīgākus augus nākamajā gadā varētu sagaidīt no rudens pusē dēstītiem. Sēj daudzgadīgās puķes nākamajai vasarai. Vāc ārstniecības augus, floristikas materiālu, sien pirtsslotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!