Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Septembrī varam priecāties ne tikai par krāšņajiem rudens ziediem, bet arī papildināt dobes ar jauniem augiem, piemēram, lilijām, peonijām, rozēm un ne tikai. Ko vēl varam iestādīt un iesēt? Nelielu darāmo dabu špikerīti sarūpējusi Latvijas Universitātes Botāniskā dārza dekoratīvo lakstaugu nodaļas vadītāja Inese Nāburga.

"Septembrī, līdz mēneša trešajai dekādei, jāpabeidz galvenie darbi ar ziemcietēm un ap ziemcietēm: dalīšanu, pārstādīšanu, stādīšanu, zemes kaplēšanu un rakšanu. Šo darbu novēlošana samazinās augu labsajūtu ziemā, kas var atsaukties uz pārziemošanas rezultātiem. Jāgriež noziedējušie dzinumi un slimot sākušie laksti. Dobes paliek vizuāli tukšākas un ir vieglāk piekļūt pie ieaugušo daudzgadīgo nezāļu saknēm, lai tās izraktu.

Mēneša sākumā jau jābūt iestādītiem krokusiem, vēlziedēm. Jāturpina pārstādīt lilijas. Ar peoniju lapu atmiršanas pazīmju rašanos var sākt dalīt un pārstādīt peoniju cerus. Septembris ir arī labs laiks paparžu ceru dalīšanai un pārstādīšanai. Dekorativitāti zaudējušās viengadīgās puķes izrok, to vietās vēlāk stāda tulpes, hiacintes pavasara ziedēšanai vai viršus, kas priecēs vēlajā rudenī un ziemā ar savu trauslo ziedu skaistumu.

Sākoties stipriem vējiem, ziedošo dāliju augstās šķirnes piesien pie mietiem, lai vējā neizgāztos. Noziedējušos ziedus griež, lai nemazinātos auga dekorativitāte. Gadās, ka septembrī jau iestājas stipra salna, pēc tās ir jāgatavojas dāliju izrakšanai. To dara apmērām nedēļas laikā pēc lakstu nosalšanas.

Rudenī savāktās ziemciešu sēklas, īpaši no gundegu, liliju, hostu, primulu dzimtām var iesēt podiņos un pierakt dārzā. Var arī novietot pagrabā, tādā veidā nodrošinot tumsu un aizsardzību pret pārmērīgiem nokrišņiem vai izkalšanas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!