Foto: Shutterstock
Kāpēc dažādos dārza darbu kalendāros ir atšķirības? Zināms, ka ziedu dienas ir tad, kad Mēness atrodas kādā no gaisa stihijas zīmēm (tās ir Dvīņi, Svari un Ūdensvīrs); lapu dienas – ja Mēness ir ūdens zīmē (Vēzis, Skorpions un Zivis); augļu dienas – kad Mēness ir uguns zīmē (Auns, Lauva un Strēlnieks), bet sakņu dienas – kad Mēness atrodas zemes zīmē (Vērsis, Jaunava, Mežāzis). Taču jūsu žurnālā rakstītais ar to nesakrīt. Tāds pats skaidrojums kā "Praktiskajā Latvietī" ir arī žurnālā "Dārza Pasaule". Toties žurnālā "Ievas Dārzs", Latvijas Radio 2 raidījumā un izdevniecības "Burtene" izdotajā kalendārā ziedu, lapu, augļu un sakņu dienas atbilst zīmēm, kurās atrodas Mēness. Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Vita.

Marijas Tūnas pieredze un tautas ticējumi

Ārija Rudlapa, agronome, bioloģisko saimniecību sertifikācijas inspektore un "Praktiskā Latvieša" dārza darbu kalendāra autore, skaidro, ka Mēness atrašanās kādā no zodiaka zvaigznājiem atšķiras no tā atrašanās zodiaka zīmē. Diennaktī ir 24 stundas, un pāreja no viena zvaigznāja nākamajā nenotiek tieši pusnaktī. Tas arī veido atšķirības kalendāros. Savukārt sējai, stādīšanai un augu kopšanai nelabvēlīgās dienas nosaka tādas astronomiskās parādības kā aptumsumi, Mēness pietuvošanās Zemei (atrašanās perigejā) vai planētu orbītu krustošanās (mezglu dienas). Mūsu kalendārā izmantoti astronoma Jura Kauliņa planētu kustību aprēķini. Pēc šiem principiem tiek sagatavoti Eiropā un pasaulē populārie biodinamiskie sējas kalendāri, kuru autore piecdesmit gadu bija vācu pētniece Marija Tūna, bet tagad, pēc viņas nāves, tos sagatavo dēls Matiass Tūns un meita Kristīna Šmite-Rūda. Viņu ieteikumu pamatā ir izmēģinājumos un novērojumos gūtā ilggadējā pieredze.

"Mēness ceļš zodiaka zvaigznājos manis sastādītajā kalendārā sakrīt ar Marijas Tūnas biodinamiskajā sējas kalendārā norādīto. Ir tikai nelielas atšķirības, kuras nosaka nelabvēlīgās dienas un citas astronomiskās parādības, kas var ietekmēt augu augšanu. Taču, ja esat guvuši labus rezultātus, audzējot augus pēc citiem principiem, turieties pie tiem un nemētājieties, nejauciet sev prātu un netērējiet laiku absolūtās patiesības meklējumos," iesaka Ārija Rudlapa.

Agronome un bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste, "Praktiskā Latvieša" dārza darbu kalendāra autore Ilze Žola stāsta, ka ikviens daudzmaz pieredzējis dārzkopis ir ievērojis, ka augošā Mēnesī jāstāda augi, kam ēdamā daļa ir virs zemes, savukārt vecā Mēnesī jāravē dārzs un jācērt koki, lai neaugtu jaunas atvases. Latviešu tautas ticējumos ir daudz novērojumu par dabas parādību savstarpējām sakarībām, par Mēness fāzu ietek­mi uz sējas un stādīšanas laiku, ražas novākšanu, koku zāģēšanu un malkas ciršanu. Jebkurai zemkopju tautai svarīgi bija pētīt gan Mēnesi, gan zvaigžņotās debesis.

"Par astronomijas lomu lauksaimniecībā un dārzkopībā nopietni sāku domāt tikai 2000. gadā, kad mūsu zemnieki no Vācijas atveda Marijas Tūnas kalendāru," viņa stāsta. "Tā nosaukums, tulkojot no vācu valodas, bija "Izsējas dienas kopā ar sējai, stādīšanai, augu kopšanai un ražas vākšanai noderīgām dienām, kā arī ar labvēlīgām dienām biškopjiem saimju kopšanā"."

Par Mēness fāzu ietekmi uz augiem Ilze Žola lasījusi profesora Pētera Šmita izdotajos "Latviešu tautas ticējumos". Lielākā daļa apstiprinājuši viņas pieņēmumus par jauno, veco, tukšo un pilno Mēnesi, kādi ticējumi bijuši pretēji, bet daži šķituši muļķīgi, smieklīgi vai pavisam nenopietni.

"Kad man 2000. gadā piedāvāja sagatavot "Sējas un ražas avīzi" (to darīju līdz pat 2013. gadam), nolēmu, ka kalendāra datiem jābūt līdzīgiem kā Marijas Tūnas kalendāros, taču nezināju, kur tādus ņemt. Man toreiz nebija saprotams viņas kalendārā noteiktais Mēness atrašanās laiks zodiakā (sideriskais Mēness), kas par vienu līdz dažām dienām atpalika no mūsu parastajos kalendāros rakstītā. Marija Tūna savos kalendāros raksta, ka visi zodiaka simboli attiecas uz astronomiskām konstelācijām, nevis uz astroloģiskām zīmēm. Šo problēmu man palīdzēja atrisināt astronoms Juris Kauliņš, kurš paskaidroja, ka starpību rada precesija (uz ekliptikas esošā pavasara punkta nobīde uz priekšu). Piemēram, šogad 21. martā, kad sākās astronomiskais pavasaris, Saule atradās Zivīs, nevis Aunā, kā tas parasti pieņemts," skaidro speciāliste Ilze Žola.

Ietekme uz ražu

Cik liela ir šo augļu, sakņu, ziedu un lapu dienu ietekme uz ražu? Ilze Žola, atklājot savu pieredzi, stāsta, ka vairākus pavasarus sējusi redīsus pareizajās un nepareizajās dienās, un starpība bijusi pamanāma. Pārējos augus pareizajās dienās sējusi tikai tad, ja tas bijis izdevīgi laika ziņā. Vairāk ievērojusi stādāmo laiku, kad Mēness pārvietojas no Dvīņiem līdz Strēlniekam. Turklāt pēc Jāņiem Saule vairs tik ļoti neveicina augšanu. Agronome paļāvusies uz Mariju Tūnu, kura kopā ar līdzstrādniekiem ražu daudzkārt mērījusi, svērusi un noteikusi tās kvalitāti pēc ķīmiskām analīzēm, pievienojot fotogrāfijas. Atšķirības konstatētas vienmēr, taču bieži vien tās nav bijušas pārāk lielas, jo ne visiem augiem tās izpaužas vienādi stipri.

Marija Tūna savos izmēģinājumos secinājusi, ka zodiaka ietekme izpaužas tikai tad, ja trūdvielu saturs augsnē ir vismaz 1,4%, proti, ja augsne ir bagāta ar trūdvielām un izmanto labu kompostu. Pilnmēness ietekme pozitīvi izpaužas tad, ja augi mēsloti ar svaigiem, nekompostētiem mājdzīvnieku mēsliem un ja augus mākslīgi apūdeņo. Taču, ja ir spēcīga pilnmēness ietekme, augļiem ir tendence pūt, bet, ja ir spēcīga jauna Mēness ietekme, augļi kļūst cieti.

Ir zinātniski pierādīts: ja burkānus sēj divas vai trīs dienas pirms pilnmēness, raža ir lielāka. Taču, ja augi ir nepareizi vai nesabalansēti mēsloti ar minerālmēsliem, tie nereaģē ne uz Mēness fāzēm, ne uz zodiaka ietekmi.

"Dārzā svarīgs ir gan čakls darbs, gan īsto dienu ievērošana," uzsver speciāliste. "Jāvēro augi un jāsaprot, ko tie stāsta par augsni, par savu labsajūtu vai slimības cēloņiem. Tikai tad īsto dienu ievērošanai būs pozitīvs rezultāts. Jāvērtē arī laika apstākļu piemērotība dārza darbiem, augsnes gatavība zemes apstrādei, dažādu augļu un dārzeņu gatavība ražas novākšanai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!