Foto: DELFI
Jūnijs ir krāšņo peoniju ziedēšanas laiks – šo augu skaisto ziedoni var vērot arī iespaidīgos kolekciju dārzos, tāpēc portāls "Māja&Dārzs" apkopoja peoniju dārzus, kuru saimnieki labprāt ciemos gaida visus peoniju cienītājus.

Kā portālam "Māja&Dārzs" sacīja vairāki peoniju audzētāji, šogad peoniju ziedēšana, salīdzinot ar citiem gadiem, ir vēlāka. Daudzas peonijas vēl ir pumpuros, bet agrīnās skaistules jau zied pilnā sparā. Lielākais peoniju krāšņums, visticamāk, gaidāms ap vasaras saulgriežiem.

Ja zini vēl citas vietas Latvijā, kur saimnieki ļauj aplūkot savus skaistos peoniju dārzus, tad pastāsti par to komentāru sadaļā vai e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

"Tavs Dārzs" atgādina, ka, apmeklējot skaistos peoniju laukus, nedrīkst aizmirst par 2 metru distanci! Skaistās peonijas aplūkojiet uzmanīgi, lai dārzos aiz sevis neatstātu postažu!

LU Botāniskais dārzs Pārdaugavā

Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā ir ļoti skaista peoniju kolekcija, kuras kodolu, kā savulaik stāstīja LU Botāniskā dārza pārstāvji, veido senās franču selekcijas šķirnes.
Šeit var aplūkot ne tikai peonijas, bet arī citus augus, piemēram, jūnijā sāk ziedēt ūdensrozes, ziedus raisa rozes, īrisi un citi augi.
Ieejas maksa: no 1,90 eiro līdz 10,90 eiro. Plašāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.
Darba laiks: LU Botāniskais dārzs apmeklētājiem ir atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz pulksten 21.
Atrašanās vieta: Rīga, Kandavas iela 2.

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" peoniju kolekcija

Foto: Shutterstock

Kultūras pils skaisto peoniju kolekciju ir izveidojuši "Rīgas Meži" daļas "Rīgas dārzi un parki" darbinieki. Skaisto pils dārzu var aplūkot arī no skatu toņa, jo tas apmeklētājiem ir atvērts no 5. jūnija.

Ieejas maksa: bez maksas.
Darba laiks: teritorija atvērta līdz pat pulksten 23.
Atrašanās vieta: Rīga, Ziemeļblāzmas iela 36.

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī

Foto: Publicitātes foto

Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī jūnijā ziedus raisa vismaz 200 peoniju šķirnes, kuras pārsteidz ar krāsu dažādību, ziedu izmēriem un savu pasakaino smaržu.
Šeit ir skaisti visos gadalaikos – pavasarī šeit ir tulpju upes, vasarā zied rožu kolekcija, peonijas un citi augi, bet rudenī dārzā ar savu ziedēšanu priecē dālijas un citi rudens augi. Savukārt ziemā var baudīt vasarīgas vēsmas, apmeklējot oranžēriju. NBD platība ir 129 hektāri. Tajā atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu NBD kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.
Starp citu, ja viesojies NBD, tad līdzi vari paņemt arī nevajadzīgos puķu podus, lai dārza darbinieki tiem varētu dot ''otro dzīvi". Vairāk par to vari lasīt šeit.

Ieejas maksa: no 1 līdz 5 eiro. Plašāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.
Darba laiks: āra ekspozīcijas NBD var aplūkot no pulksten 9 līdz pulksten 20.
Atrašanās vieta: Salaspils, Miera iela 1.

Jāņa Dukaļska sīpolpuķu un peoniju audzētava Daugmalē

Foto: DELFI

Kolekcionāra Jāņa Dukaļska dārzs jūnijā pārtop peoniju paradīzē – tur skatāmi vairāki simti peoniju. Peoniju lauki atgādina īstu ziedu jūru, jo tās sastādītas viena pie otras. Jūnijā viņa kolekcijas dārzā ziedus raisa arī īrisi. Savukārt pavasarī dārzs pārtop sīpolpuķu paradīzē.
Uz vietas var iegādāties ne tikai stādus, bet arī grieztos ziedus.

Ieejas maksa: ziedojums.

Kad gaida ciemiņus: dārza apmeklējumu var plānot jebkurā nedēļas dienā, bet vēlams diennakts gaišajā laikā.

Atrašanās vieta: Jāņa Dukaļska sīpolpuķu un peoniju audzētava, Daugmales pagasts.

Šeit vari izlasīt par kolekcionāra skaisto hobiju un tā pirmsākumiem.

Peonijas Raiskuma pagasta 'Jaunrūjās' – Rukšānu ģimenes saimniecība

Foto: Līga Popova

"Visi interesenti un peoniju draugi ir laipni gaidīti manā peoniju dārzā!" aicina peoniju audzētāja Līga Popova. Šeit peonijas zied kā krāšņas kupenas, turklāt katru gadu saimniecībā tiek rīkoti arī peoniju ziedēšanas svētki. Peonijas uz vietas var arī iegādāties, turklāt var saņemt noderīgas konsultācijas par to audzēšanu.

Portāls "Māja&Dārzs" jau vēstīja, ka peoniju saimniecību audzētāja Līga Popova pārņēmusi no mammas, pazīstamās puķkopes Gunas Rukšānes, un nu viņa ne tikai pavairo skaistos augus, bet arī nodarbojas ar selekciju.

Ieejas maksa: ziedojumi.
Kad gaida ciemiņus: atvērto durvju dienas saimniecībā būs no 14. līdz 20. jūnijam. Skaisto dārzu var apskatīt no pulksten 10 līdz pulksten 16.

Vai iepriekš ir jāpiesakās: jā, vēlams iepriekš pieteikties: 22070565 (Līga).

Atrašanās vieta: "Jaunrūjas", Pārgaujas novads, Raiskuma pagasts.

LVM Kalsnavas arborētums Madonas novadā

Foto: Māris Stiprais/Stiprs foto

Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētumā ik gadu zied iespaidīgā peoniju kolekcija, un arī šis gads nav izņēmums. Simtiem peoniju raisa savus ziedus, priecējot ne tikai ar ziedu krāsām un formu, bet arī patīkamo smaržu.
Portāls "Māja&Dārzs" jau vēstīja, ka peonijas Kalsnavā aug jau 15. gadu. Šobrīd LVM Kalsnavas arborētuma kolekcijā apskatāmas 300 dažādu šķirņu peonijas. Ir pat 150 gadus vecas šķirnes pārstāves un gados stipri jaunākas. Tā ir viena no lielākajām publiski pieejamajām peoniju kolekcijām Baltijas valstīs. Peonijas šeit savus ziedus raisa līdz pat jūnija beigām.
Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus. Pirmie stādījumi uzsākti 1975. gadā. Kopumā arborētumā ir vairāk nekā 20 000 taksonu. Arborētuma teritorijā ierīkotas ne tikai taciņas, īpašs skujukoku labirints, hortenziju dārzs, rododendru mežs un ūdensrožu dīķi, bet arī skatu tornis, no kura paveras skats uz ainavisko apkārtni.

Ieejas maksa: no 2 līdz 10 eiro. Plašāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.

LVM Kalsnavas arborētuma darba laiks jūnijā:

  • pirmdienās, otrdienās, trešdienās arborētums ir atvērts no pulksten 10 līdz 18;
  • ceturtdien, piektdien un sestdien atvērts no pulksten 10 līdz 20;
  • svētdienās atvērts no pulksten 10 līdz pulksten 18.
Atrašanās vieta: LVM Kalsnavas arborētums, Madonas novads, Kalsnavas pagasts.

Peoniju dārzs 'Ziedoņi' Kuldīgas novadā

Foto: Publicitātes foto

Ik gadu peoniju dārzā "Ziedoņi" tiek rīkots pasākums "Peoniju dienas", un arī šis gads nav izņēmums. Visi peoniju draugi tiek aicināti klātienē apskatīt krāšņo kolekciju.

Ieejas maksa: ziedojums
Kad gaida ciemiņus: apmeklētāji gaidīti ne tikai darba dienās, bet arī brīvdienās. Saimnieki aicina apmeklējumu ieplānot no 10. līdz 13. jūnijam un no 17. līdz 20. jūnijam.
Vai iepriekš ir jāpiesakās: jā, apmeklējumu darba dienās vēlams pieteikt pa šo tālruni: 28615836 (Dagnija Voika) vai e-pastā: info@ziedoni.lv Jāņem vērā, ka pasākumā "Peoniju dienas" dalību nevajag pieteikt.

Atrašanās vieta: Peoniju dārzs "Ziedoņi", Pelču pagasts.

Z/S 'Spainīši' peoniju kolekcija Ogres novadā

Foto: Shutterstock

Stādaudzētava "Spainīši" ik gadu savās mājās uzņem visus peoniju mīļus, un arī šis gads nav izņēmums. "Spainīšiem" kopumā ir vairāk nekā 300 peoniju šķirnes, kas sāk raisīt savus skaistos ziedus.

Ieejas maksa: ziedojums
Vai iepriekš ir jāpiesakās: jā, apmeklējums jāpiesaka pa tālruni 26009953.
Atrašanās vieta: "Spainīši", Suntažu pagasts, Ogres novads.

Zemnieku saimniecība 'Dīriķi' Limbažu pagastā

Foto: Shutterstock

Zemnieku saimniecībā "Dīriķi" var apskatīt 300 peoniju šķirnes, skaistu hostu kolekciju ar kopumā 70 šķirnēm, skujeņus, hortenzijas, lillijas, bugenvillijas un citus augus. Tāpat var apmeklēt arī zvēru un putnu dārzu. Saimniecībā varēs iegādāties arī peonijas podos.

Ieejas maksa: ziedojums.

Atrašanās vieta: Limbažu pagasts. Dārzs atrodas netālu no Limbažiem (6 km) Limbaži-Dūči virzienā.

Saimniecība atvērta katru dienu, lūdzam pirms viesošanās vienoties par apskates laiku- tālr. +371 26324569 (Ingrīda).

Peoniju dārzs Vidrižu pagastā "Kalnbudes"

Foto: Shutterstock

Peoniju kolekcionāres Silvijas Jaundžeikares dārzā aug vairāk nekā 150 dažādu šķirņu peonijas. Tās pašlaik krāšņi raisa savus ziedus, priecējot ar krāsu bagātību, ziedu izmēriem un, protams, arī smaržu.

Ieejas maksa: ziedojums.

Vai iepriekš ir jāpiesakās: jā, apmeklējums jāpiesaka pa tālruni 29129056 (Silvija).

Apmeklējuma laiks: no pulksten 10 līdz 19.

Atrašanās vieta: Vidridžu pagasts.

Balvu novada Tilžas pagasta "Ezerlīči"

Foto: Māris Stiprais/Stiprs foto

"Ezerlīčos" var aplūkot ne tikai peoniju audzētājas Vivitas Višņekovas iespaidīgo kolekciju, kurā ir aptuveni 400 šķirņu dažādu peoniju, bet var apskatīt mazo "Latvijas Stounhendžu", jo viņu mājas pakalniņā gulst simtiem mazāku un lielāku akmeņu. Šeit var lasīt vairāk par "Ezerlīčiem".

Ieejas maksa: ziedojums.

Vai iepriekš ir jāpiesakās: jā, apmeklējums jāpiesaka pa tālruni 26363508 vai 22362994.

Atrašanās vieta: Balvu novada Tilžas pagasta "Ezerlīči".

Rundāles pils peoniju kolekcija

Foto: Privātais arhīvs

Rundāles pilī jūnijā krāšņi zied ne tikai rozes, bet arī skaistā peoniju kolekcija, kuru var aplūkot franču dārza stādījumā pie Dārznieku mājas. Kopumā Rundāles pils dārzu bagātina vairāk nekā 40 peoniju šķirnes.

Ieejas maksa: Franču dārza apskate Rundāles pilī maksā no 2 līdz 4 eiro, bet šeit var izlasīt plašāku informāciju par biļešu cenām.

Atrašanās vieta: Rundāles pils dārzs, Rundāles pagasts.

Silezeru peonijas Kocēnu novadā

Arī Kocēnu novadā ir skaists kolekcijas dārzs, kurā laipni gaidīti visi interesenti.

Ieejas maksa: ziedojums.

Kad gaida ciemiņus: kolekcijas dārzs atvērts apskatei 20. un 26. jūnijā no pulksten 12 līdz pulksten 19, bet apmeklētāji gaidīti arī citās dienās, taču šis apmeklējums jāsarunā ar saimnieci.

Vai iepriekš ir jāpiesakās: sazināties ar kolekcijas dārza īpašnieci var pa tālruni 29115262 (Sandra).

Atrašanās vieta: Kocēnu novads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!