Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ir dzirdēts ticējums – kad nozied ceriņi, sākas vasara. Un kurš nav pētījis saldi smaržojošo čemuru cerībā atrast piecstaru ziedu zvaigznīti laimei? Un kā būtu ar simtgadīgu "laimīti"? Jo tieši tik seni ir vecākie Rīgas ceriņi.

Varbūt esat ievērojuši Esplanādē, pie Barklaja de Tolli pieminekļa, milzīgus vecus ceriņus – pat ne krūmus, kārtīgus kokus! Ja ne tos, tad pie Latvijas Nacionālās operas un baleta augošos noteikti – ceriņu ziedēšanas laikā tā ir viena no "instagrammīgākajām" vietām Rīgā. Šie ceriņi, iespējams, pieredzējuši Latvijas dibināšanu, krišanu okupācijā un valsts atdzimšanu, pārcietuši vismaz vienu vai pat abus 20. gadsimta karus, pārdzīvojuši vairākas rīdzinieku paaudzes, karstas vasaras un bargas ziemas – un joprojām katru pavasari tērpjas smaržīgā ziedu mantijā.

Ceriņa mūžs vidēji ir 20–25 gadi, bet operas skvērā un Esplanādē augošie jau sen ir pārsnieguši šo robežu. Lai arī nav zināms precīzs gadskaitlis, kad tie iestādīti, tāpat kā pagaidām nav atšifrēta to šķirne, viens ir skaidrs – Rīgas parku vecākie ceriņi ir patiešām vismaz 100 gadus veci.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!