Foto: Publicitātes foto

Gluži kā daudzos citos Latvijas novados, kur ik gadu tiek meklēti un godināti sakoptāko īpašumu un dārzu saimnieki, arī Daugavpils novadā šovasar jau otro gadu pēc kārtas tika izsludināts konkurss "Mana dzīves vide Daugavpils novadā", kura mērķis ir veicināt novadnieku ieinteresētību sakopt sev piederošos īpašumus.

Konkursā tika saņemti 22 pieteikumi, kuros dažādām nominācijām pieteiktas individuālās mājas, lauku sētas, zemnieku saimniecības, daudzdzīvokļu māju vecākie un pārvaldnieki, pašvaldības iestādes un uzņēmumi. Vislielākais pieteikumu skaits saņemts no Naujenes pagasta - 6, pārējie - no Sventes, Medumiem, Vaboles, Nīcgales, Kalkūnes, Skrudalienas, Kalupes, Višķiem un Lauceses, portālam Māja&Dārzs vēsta Daugavpils novada pašvaldības pārstāve Olga Smane.

Konkursa dalībnieki tika pieteikti vairākās nominācijās, piemēram, sakoptākā lauku sēta un sakoptākā zemnieku saimniecība, tāpat iesūtīti pieteikumi nominācijās sakoptākais uzņēmums, sakoptākā individuālā māja, sakoptākā pašvaldības iestāde, "Paaudžu mantojums lauku sētā", sakoptākā daudzdzīvokļu māja un sakoptāka kafejnīca.

Uzvarētājus noteica konkursa vērtēšanas komisija un galu galā aizvadītajā nedēļas nogalē Lauku attīstības konkursu noslēguma pasākumā tika godināti konkursa nominanti un speciālbalvu ieguvēji, skaidro Olga.

Portāls Māja&Dārzs sadarbībā ar Daugavpils novada pašvaldību piedāvā aplūkot godalgotos īpašumus un iedvesmoties nākamajai dārza sezonai!

Sakoptākā lauku sēta - lauku mājas "Druvas" Nīcgales pagastā

Foto: Publicitātes foto

"Druvu" mājas atrodas Nīcgales pagastā un ir Daugavpils novada lepnums. Māja atrodas pašā Daugavpils – Rīga šosejas malā, ciemā ar nosaukumu "Somugols". Tās ir lauku mājas ar ideāli sakārtotu apkārtējo vidi, ir ierīkots plašs ainavu dārzs ar interesantiem vides priekšmetiem, uzbūvēta pievilcīga un moderna pirts. Īpašums tika izveidots 1989.gadā, kad tika nodibināta arī zemnieku saimniecība. Pašreiz lauku sētā saimnieko Egita Ruža, kas arī saviem diviem bērniem māca darba mīlestību.

Sakoptākā zemnieku saimniecība - "Pakrasti"

Foto: Publicitātes foto

"Pakrasti" ir kā skaista oāze starp Sventes ezeru un meža joslu. Tūristu vajadzībām tiek uzturēta arī brīvdienu māja, kas izvietota skaistā vietā uz pussalas Sventes ezera krastā, dabas parka "Svente" teritorijā. Tā ir lieliska vieta atpūtai - ir uzbūvēta lauku pirts, ierīkots sporta un bērnu rotaļu laukums, pieejama pludmale, teltsvietas, padomāts arī par makšķerēšanas un zemūdens medību iespējam. Ēkai pieguļošā teritorija pastāvīgi tiek uzturēta ideālā kārtībā, pateicoties izdarīgajai saimnieei Leontīnai Barkovskai.

Sakoptākais uzņēmums - Jaunsventes muiža

Foto: Publicitātes foto

Sventes muiža ir mājīga, pagājušajā gadsimtā celta muiža, kurā iekārtota viesnīca. Restaurētās grāfa Plātera – Zīberga muižas atmosfēra, kas papildināta ar mūsdienīgām ērtībām, ir lieliska vieta atvaļinājumam, romantiskām brīvdienām, darba komandējumiem vai svinīgiem pasākumiem. Vasaras laikā viesu rīcībā ir terase, lapenes strūklaku parkā un baseins viesnīcas pagalmā. Ievērības cienīgs un intriģējošs viesnīcas Sventes muiža apskates objekts ir blakus izvietotais Militārās tehnikas muzejs.

Sakoptākā individuālā māja - nams 18.novembra ielā, Naujenē

Foto: Publicitātes foto

Māja Vecstropos izceļas ar īpaši sakoptu apkārtējo vidi, mājai pieguļošās teritorijas estētisko noformējumu, apstādījumiem, ziedu kompozīcijām, mazajām arhitektūras formām, atpūtas vietu labiekārtojumu un saimnieciskās teritorijas nodalījumu. Mājā saimnieko Andris un Mārīte Greidāni, īpašuma sakopšanā domājot par vides pievilcību, kā arī par iespēju pašiem šai vidē justies labi un komfortabli. Mājas pagalmā stāv pašu ģimenes darinātais sols, uz kura mājas saimnieki aizvada ne vienu vien laimīgu brīdi.

Sakoptākā pašvaldības iestāde - Raiņa māja Berķenelē

Foto: Publicitātes foto

Raiņa māja Berķenelē un Daugavpils novada Kultūras pārvalde ilgtermiņā veiksmīgi attīsta šo novada kultūrvēstures mantojuma īpašo sastāvdaļu. Ikdienā darbinieki rūpējas par četrām vēsturiskajām Berķeneles pusmuižas ēkām un 5 hektāru lielu teritoriju. Soli pa solim gan ar saviem spēkiem, gan piesaistot pašvaldības, daudzo projektu finansējumu un radošo cilvēku atbalstu, Raiņa māja ieguvusi sakoptu ainavu dārzu ar dīķi un atpūtas vietām, kas piepildītas ar daudziem mākslas objektiem, tas padarījis šo vietu par iemīļotu galamērķi skolu jaunatnei, māksliniekiem un citiem apmeklētājiem. Šeit spilgti nolasāma dzejnieka Raiņa "jaunu dīnu zemis" noskaņa un mūsdienu kultūras klātbūtne, ko ar savu talantu un radošo izdomu izkopj Berķeneles darbinieki.

Paaudžu mantojums lauku sētā - "Somi"

Foto: Publicitātes foto

"Somu" mājas, kurās saimnieko Aivars un Aija Rasčevski, atrodas Kalupes pagasta vēsturiskajā "Somu kokta" sādžā. Dzimtas mājās tiek pulcināta kupla radu saime, reizi četros gados tiek rīkoti īpaši lieli radu saieti. Te uzstādīts arī piemiņas akmens Somu dzimtai. Saimnieki ar lielu atbildības sajūtu un lepnumu saglabā šo kultūras mantojumu un apstrādā zemi. Īpašums tiek labiekārtots, ir uzbūvēta melnā pirts, rudeņos dārzs priecē ar ziedu un ražas bagātību, skaisti aug lazdu stādījumu rinda, teritoriju izdaiļo plaši dīķi, kuros zied ūdensrozes.

Sakoptākā daudzdzīvokļu māja - Nams Vecpils ielā 3, Naujenē

Foto: Publicitātes foto

18 dzīvokļu dzīvojamā māja Vecpils ielā 3 atrodas Naujenes ciema centrā un ir pirmā daudzdzīvokļu māja novadā, kurā veikti energoefektivitātes pasākumi, piesaistot Eiropas reģionālā attīstības fonda līdzekļus un dzīvokļu īpašnieku līdzfinansējumu. Dzīvojamā māja ir Naujenes ciema un pagasta vizītkarte, pieguļošā teritorija pastāvīgi tiek uzturēta kārtībā. Mājas iedzīvotāji aktīvi iesaistās apsaimniekošanas jautājumu risināšanā, teritorijas apzaļumošanā. Tiek rīkotas sakopšanas talkas.

Sakoptākā kafejnīca - viesu māja "Pie vecā kalēja"


Laucesas ciema centrā atrodas Daugavpils novada kultūras mantojuma objekts – Laucesas smēde. Senā saimniecības ēka, kas saglabājusies no baronu laikiem, renovēta 2001.gadā. Daudzu gadu garumā, saimniecības īpašnieki – Konstantīns un Olga Pastejevi, labiekārtoja apkārtējo teritoriju, kā arī veidoja vēsturisko priekšmetu kolekciju. Šodien šī vieta daudziem ir labi pazīstama, jo viesu māja "Ciemos pie vecā kalēja" ir ļoti pieprasīta tūristu vidū.

Speciālbalvu ieguvēji

Foto: Publicitātes foto

Sventes pagasta lauku sēta "Ziedoņi 1"

Saimnieks Aleksandrs Jelinskis kopā ar sievu Auriku ir izveidojuši māju lauku vidē, kas ideāli piemērota ģimenei ar bērniem un radošajam darbam. Tepat, bijušajā vasaras virtuvē, ierīkota mākslinieces darbnīca. Ģimenē aug trīs bērni un saimnieki ir pārliecināti, ka mājas ir tur, kur visa ģimene pulcējas kopā. Mājas apkārtējā vide ir pakārtota atpūtai, izveidots sporta laukums, telpās ierīkota trenažieru zāle, jo visi Jelinsku ģimenes locekļi ir veselīgā dzīves veida piekritēji.

Vaboles pagasta lauku sēta "Zeltiņi 1"

Foto: Publicitātes foto

Lauku sēta atrodas Vaboles pagastā, viena no krāšņākajiem Latgales ezeriem – Baltezera krastā. Šīs ir Viļa Vingra dzimtās mājas, kas ar saimnieka neparasti prasmīgajām rokām soli pa solim tiek veidotas kā brīvdienu mājas Vingru dzimtas locekļiem. Netālu no mājas ir dīķis ar saliņu, uz kuras uzbūvēta jauka, maza pirtiņa – ideāla atpūtas vieta ģimenei un ciemiņiem. Ierīkota piknika vieta, sakopts Baltezera krasts un uzstādīta laipa. Atpūtas zonu, vienojoties ar īpašnieku, var izmantot arī pagasta iedzīvotāji.

Naujenes pagasta lauku sēta "Lagūna"

Sētā saimnieko Anna Zeļanika ar ģimeni. Saimniecības dārzs katru gadu tiek papildināts ar ziedu, augļu koku un krūmu stādījumiem. Saimniecībā tiek veiksmīgi izmantotas ekoloģisko dārzeņu audzēšanas metodes, ražots humuss. Katra saimniecības stūrīša sakopšanā un uzturēšanā saimnieki ieliek savu sirdi un dvēseli. Ar mīlestību pret mājām un darbu Anna Zeļanika realizē daudz un dažādas idejas, kas rodas garajos ziemas vakaros. Arī nākotnei ir daudz plānu, piemēram, aveņu stādījumu paplašināšana. Saimniece ir lieliska stāstītāja, kas ar savām zināšanām un prasmēm labprāt dalās ar pārējiem. Ģimenes saimniekošanas pieeja pārsteidz ar savu vienkāršību un izcilajiem rezultātiem.

Naujenes Novadpētniecības muzejs

Foto: Publicitātes foto

Speciālbalvu konkursā saņēmusi arī Naujenes Novadpētniecības muzeja direktore Evita Kusiņa – Koļesņika. Naujenes Novadpētniecības muzeja ēka un teritorija Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Daugavpils novada pašvaldības projekta ietvaros ir ieguvusi jaunu veidolu un kļuvusi par sakoptu un ērtu pašvaldības iestādi, kas iepriecina gan apmeklētājus, gan darbiniekus. Projekta ietvaros 2013. gadā tika pabeigta muzeja galvenās ēkas rekonstrukcija, autonomās centralizētās apkures izveidošana galvenās ēkas apkurei, katlu mājas ierīkošana esošajā saimniecības ēkā, logu un ārdurvju nomaiņa, jumta rekonstrukcija un ēkas fasādes siltināšana. Muzejs lepojas ar moderni iekārtotajām mākslinieces Valentīnas Zeiles un Dabas informācijas centra ekspozīcijām, kas veiktas ar novada pašvaldības un pārrobežu programmu līdzekļiem. Teritorija ir apzaļumota, atjaunoti koku un ziedu stādījumi, celiņu tīkls, iekārtota stāvvieta.

Lauku sēta "Mieriņi"

Foto: Publicitātes foto

Vēl viena speciālbalva - lauku sētas "Mieriņi" īpašniecei Broņislavai Skrindai. Tā ir Skrindu dzimtas atzara māja un saimniecības ēkas, kas saglabātas kopā ar seno klēti un skaisto liepu aleju. Dzīvojamā māja uzbūvēta 1921.gadā no Vaboles muižas nojauktās klēts kokmateriāliem un ir lielisks celtniecības paraugs. Klēts un liepu aleja iekļauti Daugavpils novada aizsargājamo kultūras mantojuma objektu sarakstā. Latgales sētas plānojums lieliski harmonē ar daudzām autentiskām detaļām un lauku saimniekošanas priekšmetiem, kurus saimniece rūpīgi glabā kā dārgu dzimtas tradīciju mantojumu.

Lauku sēta "Strautmaļi"

Foto: Publicitātes foto

"Strautmaļu" mājās, kas atrodas Kalkūnes pagastā, saimnieko Artūrs un Agnese Strauti. Tās ir Artūra Strauta vectēva dzimtās mājas. Lepnā Strautmaļu dzimtas māja būvēta no savulaik Kalkūnes rūpnīcā ražotajiem sarkanajiem ķieģeļiem. Šobrīd ģimene atjauno 1935.gadā celto pagrabu, kurā tiek glabāts izcils ābolu vīns un kalvadoss, kas iegūts no atjaunotā ābeļdārza ābolu ražas un ir lielisks apliecinājums saimnieku radošajai izdomai un amatu prasmēm. Svētku reizēs mastā tiek pacelta dzimtas relikvija – no vectēva laikiem saglabātais Latvijas valsts karogs.

Foto: Publicitātes foto

Vēl viena speciālbalva - Višķu tehnikuma dzīvojamās 11.mājas pārvaldniekam - aģentūrai "Višķi". Višķu tehnikuma ciema 11. māja ir viena no lielākajām daudzdzīvokļu mājām Višķu pagastā. Pateicoties tās iedzīvotāju darbam, pie mājas ir iekopts skaists pagalms, savukārt otrpus mājai atrodas mājas saimnieču bagātīgi veidotās puķu dobes. Bērnu vajadzībām ir labiekārtots rotaļu laukums. Blakus mājai ir autostāvvieta.

Tāpat Pateicības par piedalīšanos konkursā saņēma – lauku sētas "Vītiņi" īpašnieks Leopolds Belinskis, mājas Alejas ielā 34A īpašnieki Marina un Nikolajs Saveļjevi, mājas "Igleni" īpašniece Jeļena Osipova, Medumu pagasta pārvaldes vadītājs Nikolajs Poltavecs, Silenes pamatskolas direktore Tatjana Klopova, Skrudalienas pagasta pārvalde, daudzdzīvokļu mājas Vienības ielā 5 mājas vecākā Irēna Bašķeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!