Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Bauskas novada Brunavas pagasta "Sprīdīšu" laukos jau 20 gadus saimnieko Iveta Ļekūne ar vīru Ziedoni. Viņi audzē kāpostus 9 hektāros un ir izlolojuši savu uzņēmumu SIA "Kāpostnīca", kurā ar skābētiem kāpostiem spainīšos "saprecina" ananasus un pat šampanieti ar persikiem.

"Kāpostus sākām audzēt pirms 20 gadiem, kad bija krīze un nezinājām, ko vispār darīt. Domāju: nošauties jāiet, ko es tagad darīšu?" atminas Iveta. Viņa strādājusi sovhozā par ekonomisti, bet laiki mainījušies, un viņa, citu iedrošināta, nolēma sākt kāpostu biznesu. Dārzeņu produkcija tolaik bija ļoti lēta – svaigie kāposti kilogramā maksāja 5 santīmus, un viņai nācās domāt veidus, kā izsisties un eksperimentēt, jo, kā saka Iveta, skābēt kāpostus mājās prot ikviens. Sāka vien ar 500 kilogramiem nedēļā, bet šo gadu laikā ar rokām pārkrāmētas jau kāpostu tonnas. Eksperimenti ar kāpostiem rit nu jau 20 gadus, un viņa nedomā apstāties pie sasniegtā, bet turpināt pilnveidot produktu klāstu un iekarot tirgu ar jaunām un neparastām kāpostu garšām.

"Sprīdīšos" kāpostu gardumi netop jaunā ēkā, bet padomju laika mantojumā – kolhozam reiz piederējušā fermā, kas pielāgota tā, lai šeit var skābēt un sautēt kāpostus. Vienā fermas galā norit darbs pie kāpostiem, bet otru galu apdzīvo kaimiņi, kuri nodarbojas ar lopkopību. Govis lēnā garā ēd salikto zāli, bet blakus ir Ivetas kāpostu pasaule, kur siekalas sariešas mutē, jau atverot durvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!