Foto: DELFI Aculiecinieks
Katram dārza īpašniekam ir savs stāsts, ar ko sākusies viņa dārzkopības pieredze. Var pieminēt gan labo, gan arī to, ko par veiksmīgu nenosauksi. Iekopjot savu dārzu, man nebija iespēju uzreiz iegādāties visus augus, ko vēlos, tāpēc dārzā nonāca arī tādi, ko citos apstākļos, iespējams, nebūtu stādījusi. Tomēr... Ne vienmēr tie izrādās nevajadzīgi.

Apinis - nenoliedzami krāšņs augs, gan lapas, kas skaisti izskatās uz sētas malas, gan mazie apiņu čiekuriņi, kas rudenī augam piešķir īpašu krāšņumu. Apinis stipri vairojas, tam ir ļoti dziļas saknes, vīsies ap visu, kas pagadīsies ceļā.

Tālāk ir vīteņaugi. Tie ļoti labi noklāj vietas, kur nepieciešams zaļums, turklāt ātri, labi aug vietās, kur citi augi neaug. Es to izmantoju, kā maliņu ap smilšukasti, jo nav jāpļauj. Savukārt, ja šis jaukais vītenis iemitinās puķudobē, tikt no tā vaļā ir ļoti grūti.

Sudrabrasa - visiem pazīstams augs, aug grāvju malās, pļavās, kad zied, izskatās patiesi iespaidīgi, bet ir ļoti liels, un neieteiktu to izmantot puķu dobes kompozīcijās.

Tapinamburs - ļoti augsts, labi izmantojams vietās, kur nepieciešams nosegt skatu uz kādu objektu. Ir ēdams un ārstniecisks. Labi vairojas. Pavasarī visa zeme nosēta ar tapinambura stādiņiem. Diemžēl, kad tas ir sasniedzis savu pilno augumu, aizēno citus augus.

Graudzāle, kas ļoti atgādina nezāli. Patiesībā tā arī ir nezāle, jo saknes ir tikpat dziļas un aug un vairojās tāpat kā savvaļas māsa. Protams, pavasarī balti zaļie jaunie dzinumi izskatās ļoti iespaidīgi.
Tālāk seko zemsedzes augs, kas noteikti nav kultūraugs, bet labi noder vietās, kur neaug zāle. Tas veido mīkstu klājumu, bet pavasarī viss paklājs pārklājas ar baltiem ziediņiem, veidojot blīvu paklāju. Nomāc augus, kas pagadās ceļā. Puķu dobē vājākos augus vienkārši noslāpē.

Dārza neaizmirstulīte - pavasarī zied vienkārši pasakaini, bet, kad sāka dīgt jaunie stādiņi, tie atrodami pa visu dārzu, gan dobē, gan zālājā, gan starp akmeņiem.

Paparde - labi izskatās kā atsevišķs elements dobē. Labi vairojas un ar savām lapām noēno zemākos augus.

Neskatoties uz ēnas pusēm, katram šim augam esmu atradusi dārzā pielietojumu. Ir teiciens – "nav slikta laika, ir nepareizs apģērbs". Tāpat ar augiem - nav sliktu augu, tiem nepieciešama īstā vieta.


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!