Foto: Z/S Zutiņi
Skaistās atraitnītes ir vieni no augiem, kas mūs ar savu skaisto ziedēšanu priecē pat vēsākā laikā. Kāda ir atraitnīšu mode šajā gadā, kuras ir iecienītākās šķirnes dārzos, kā arī, kas jāņem vērā, ja pats vēlies sasēt atraitnītes, rakstā tālāk stāsta atsaucīgā zemnieku saimniecības "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote, kura lolo ne tikai atraitnītes, bet arī dažādu krāsu un formu pupiņas.

"Lai gan katru gadu nosolāmies, nākamgad noteikti ne tik daudz, viss, pietiek – tomēr pienāk jauns gads, un mūsu siltumnīcā sazaļo pirmās pavasara vēstneses – atraitnītes. Jo tieši atraitnīšu selekcionāru katalogi ir tie, kas tiek atsūtīti paši pirmie – jau jūlija beigās. Šķiet, nē, pag, vēl nav dālijas noziedējušas, bet mums jau jādomā par pavasari. Bet tā nu ir. Par atraitnītēm un to sēšanu jāsāk prātot jau augustā un septembrī, jo, ja plānots tās sēt no sēklām – tieši šis ir īstais brīdis. Atraitnītes ir divgadīgs augs. Tās sēj jau augustā. Mazie stādiņi salapo, un daži pat uzplaukst jau rudenī, pirms iestājas aukstums, tumsa un ziemas miegs.

Tā tas šobrīd notiek arī mūsu siltumnīcās. Atraitnītes guļ ziemas miegu vieglā sasalumā. Tomēr šī brīža klimata izmaiņas un siltais laiks līdz Ziemassvētkiem, aizvien biežāk piespiež tās pirmos mazos, vāros ziediņus parādīt jau rudenī un ziemā. Šobrīd lielajos mīnusos sajūta pavisam sirreāla – apkārt sniegs un puteņi, bet tavā siltumnīcā guļ un saldi sapņo pavasaris. To modināsim jau pēc mēneša, sākot kurināt siltumnīcas un atraitnītes laistot un mēslojot.

Šogad mūsu klāstā ap 30 dažādu atraitnīšu šķirņu. Jo mums patīk izmēģināt ko jaunu, pārbaudīt šīs sezonas modīgās lietas un selekcionāru jaunumus. Bet jaunās tendences ir tikai viens virziens. Lai kā arī mūsu pircēji par tām priecātos, pavasara dobēs vienmēr dominē ierastās un iemīļotās krāsas.

Pircēju iecienītākie atraitnīšu veidi

Kārtīgam latvietim nemainīgi pavasara dobē dominēs dzeltenās krāsas atraitnītes. Vai tā ir vēlme pēc košuma, vai pēc garās ziemas ieilgušās slāpes pēc saules stariem, to zinās labāk katrs pats, bet bez dzeltenās atraitnītes sejiņas mājās nedosies teju neviens.

Iecienītākās šķirnes:

  • Viola wittrockiana Mega Star Golden Yellow
Foto: Shutterstock
  • Viola wittrockiana Mega Star Yellow with Blotch – dzeltenā ar melno sejiņu.
Foto: Z/S Zutiņi

Tāpat klasiskajā dobē jābūt brūnajām un brūni dzeltenajām lielziedu atraitnītēm un, protams, arī zilo sejiņu eksemplāriem.

Šo krāsu izvēli mēs skaidrojam ar vēlmi pēc košuma pēc garā un vienmuļi pelēkā ziemas perioda.

Bet arī pircēji dalās divās daļās. Tajos, kas vēlas pavasarīgu krāsu sprādzienu savā dobē. Un tajos, kas mēģinās izveidot mākslas darbu pat no vienkāršas atraitnīšu dobes. Un te jau mēs pietuvojamies šīs sezonas ziedu kompozīciju modes tendencēm.

Arī šosezon modē būs 'mazā, melnā vakarkleita'

Foto: Shutterstock

Melns, tumši brūns, tumši zils, tumši zaļš. Mēs, latvieši, šīs krāsas dēvējam vienā vārdā – MĒĻŠ. Lūk, Mēļās, tīrās krāsas, izceļot tieši melno, dominē arī šosezon. Jo radīt melnos ziedus selekcionāriem vienmēr bijis izaicinājums. Un, ja pavērosiet, aizvien vairāk mēs dobēs redzam melnas lilijas, gladiolas, dālijas un petūnijas. Tīri melnā krāsa joslās tiek kombinēta ar tīri baltu, sarkanu, gaiši zilu vai zaļu, radot noskaņu, kas asociējas ar eleganci, sakārtotību un zināmu aristokrātismu.

Un viens no atraitnīšu veidiem, kas dominēs arī šogad, būs – melnās un mēļās.

  • Viola wittrockiana Carneval Special Black – tīri melnā;
  • Viola cornuta Twix Black – lielāku violetā toņa koncentrāciju melnajā sejiņā.


Šos eksemplārus var kombinēt ar šīm košajām šķirnēm:

  • Viola cornuta Admire White – mazajām, tīri baltajām skaistulēm;
Foto: SIA ONAVA
  • Viola wittrockiana Carneval Special Amarena;
  • Viola wittrockiana Carneval Special Neon Purple;
  • Viola cornuta Admire Red Blotch – uzlabota;

Mēs iegūstam mierīgu, bet elegantu pavasara dobi, kas liks apstāties jebkuram garāmgājējam, lai papētītu – vai tiešām arī tādas var būt smaidīgās pavasara vēstneses – atraitnītes.

Arī šīs sezonas draiskules būs smaidīgās 'kaķa sejiņas ' – Catface


Atraitnīšu vidū 'Catface' iekaro savas pozīcijas jau vairākus gadus. Un ļaudis tās iemīļo arvien vairāk. Un kā gan var pretoties šīm smaidīgajām, ar smalku tīklojumu pārklātajām, košajām sejiņām. Tās tiešām gribās noglaudīt.

Iecienītākās šķirnes no šīm:

  • Viola wittrockiana Cats Red & Gold;
  • Viola wittrockiana Cats Blue;
  • Viola wittrockiana Cats Light Blue;
  • Viola wittrockiana Cats Purple & White;
  • Viola wittrockiana Cats White.

Iecienīti arī zili violetie toņi

Jau vairākas sezonas pircēji balso arī par Beacon sērijas zili violetajiem toņiem. Šajā grupā ietilpst gan ragainās jeb sīkziedu, gan arī lielziedu atraitnītes, bet tām visām vadošais ir zilais krāsu tonis dažādās tonalitātēs.

Te nu selekcionāri mūs pārsteidz ar ziedlapiņu krāsu kraso atšķirību. Viena ziediņa ietvaros krāsa nomainās no tumši melnas zieda viducī, līdz koši baltai ārmalā. Un cilvēkiem tas patīk. Košums un saskaņa.

Iecienītākās šķirnes:

  • Viola cornuta Carneval Early Beaconsfield;
  • Viola wittrockiana Inspire PLUS Beaconsfield.

Tomēr šī gada jaunums šajā sērijā ir Viola wittrockiana ultima beacon rose – netipiski sarkanbaltu ziedu atraitnīte

Atraitnītes lēnām pārtop arī par "galda puķi"

Foto: Privātais arhīvs

Tieši tā – kā gan lai pavasari sagaida urbānajā vidē? Selekcionāri par to domā un jūt līdzi arī pilsētniekiem. Ar saukli – katram cilvēkam savu pavasara vēstnesi! – tie arvien vairāk veido šķirnes, ko audzēt nelielos podiņos, novietotus uz galda.

Piedāvātas tiek pat dažādas kombinācijas ar vairāku saskanīgu krāsu stādiem, piemēram:

  • Viola cornuta Twix Citrus Mix;
  • Viola cornuta Twix Elite Mix;
  • Viola cornuta Twix Rosy Mix.

Tomēr te jāteic – ka pavasari baudīt, dzerot brokastu kafiju un skatoties smaidošu atraitnīšu sejiņās, mēs varam. Tomēr, kad Lieldienas jau garām, un atkususi zeme puķu kastē aiz loga, tās tomēr varētu izstādīt ārā. Atraitnīte ir un paliks ziemu un pavasari mīloša puķe. Istabā, kur siltāks par + 20 grādiem pēc Celsija, tai ilgstoši būs par karstu.

Lielziedu vai sīkziedu atraitnītes – kuras izvēlēties?

Foto: Z/S "Zutiņi"

Un tā vienmēr ir dilemma. Sīkziedu atraitnītes ir izturīgākās kā lielziedu atraitnītes. Tomēr ne visi tās iemīļojuši, jo tā vien šķiet – ne pilnībā dod vēlamo pavasara sajūtu. Lielziedu atraitnītes ir klasika. Un ar katru gadu selekcionāri piedāvā ar vien lielāku ziedu eksemplārus. Tomēr lielie ziedi, lai arī pasakaini krāšņi, ir mazāk sala izturīgi – tos ātrāk apkož salnas. Kā arī, uznākot krusai, tie tiek ļoti viegli bojāti salīdzinājumā ar sīkziedu māsām.

Lielziedu atraitnītēm noziedējušie ziediņi jāaprauj, lai neveidojas sēklas, tas pagarinās auga mūžu, neļaujot tam priekšlaicīgi doties pie miera jau jūlija sākumā. Sīkziedu atraitnītes šinī ziņā ir krietni žiperīgākas.

Lai nu kā, viens no veidiem, kā mēs varam saprast – beidzot pavasaris ir klāt, ir tad, kad ieraugām pirmo ziedošo atraitnīšu dobi. Un ar šo nu gan nav jāvelk garumā. Tiklīdz pavasarī zeme ir atkususi, dienās ir plusi un "laika ziņu Bricis" nesola vairs diži vairāk par -5 grādiem pēc Celsija, mēs varam sākt krāšņot savas dobes un puķu kastes ar atraitnītēm. Sals tām noteikti nav tik bīstams kā pārlieku liels siltums. Un tieši atraitnītes ir tās, ko mums vajag un prasās pavasaros. Pirmās uzticamās puķes kopā ar sniegpulksteņiem un sniega rozēm.

Jo nāks vasara, petūniju laiks, un atraitnīte paliks arvien mazāk pamanāma, līdz ielīdīs atpakaļ zemē.

Uz satikšanos jau pēc pāris mēnešiem – pavasarī, kad modināsim gulošās pavasara skaistules un meklēsim tām jaunas mājas.

Bet jums šis ir laiks izsapņot un izplānot savu pavasara dobi."

Lūk, cik krāšņi atraitnītes zied "Zutiņu" siltumnīcās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!